Српска имања без заштите

Поделите:

Серија пљачки на српским имањима на Kосову и Метохији се наставља! У ноћи између 22. и 23. септембра обијена је кућа Дејана Вучковића у Бабином Мосту, одакле је украдено око 2.000 евра и породични накит, а причињена је и велика материјална штета.

Вучковић каже да је пре пљачке са супругом и двоје деце напланирано отпутовао ван Kосова.

– Kатастрофа! Kада смо се вратили имали смо шта да видимо. Разбијен прозор, ствари разбацане свуда по кући, нестало нам је 2.000 евра и злато – рекао је Дејан.

Овог месеца, у серији крађа у Партешу, лопови су Србима украли грла крупне стоке, расне псе, аутомобил, алат и ловачку пушку. Миодрагу Станковићу украден је аутомобил голф 2, ловачка пушка, алат и штенци.

– Видео сам да нам нема ни два штенца расе белгијски овчар, да су украли и ловачку пушку за коју имам дозволу и сертификат, а на црево су извадили нафту из трактора – испричао је видно узнемирен домаћин.

Три грла крупне стоке је украдено породицама Васић и Лазић, с тим што су Васићи имали среће. Полиција је нашла једну краву у непосредној близини села, за коју су претпоставили да је побегла од отмичара.

– Ништа нисмо чули. Ни комшије ништа нису чуле – испричали су Васићи.

На сличан начин украдене су две краве породицама Свете Стојановића и Миодрага Стојковића у селу Босце, крај Kосовске Kаменице. Лопови су покушали да отму још пет грла у домаћинствима Ранка Стојановића и Бојана Јоксимовића, али су их комшије приметиле. Мештани су нашли краве у атару села.

Прошле недеље мештани Новог Брда, и Срби и Албанци и Роми протестовали су пред полицијском станицом у Бостану због учесталих крађа у том крају. Мотив за овај први мултиетнички протест је чињеница да је у Новом Брду забележено шест случајева крађе крупне стоке, а починиоци нису нађени.

– Пошто полиција није у стању да нас заштити, тражимо то од међународне заједнице, јер су доласком на Kосово обећали безбедност и сигурност свих грађана. Не планирамо да напуштамо огњишта и уколико нико није у ситуацији да нам помогне, бићемо приморани да се самоорганизујемо и једни другима будемо потпора и помоћ у циљу опстанка – поручено је са протеста.

Полицајци незаинтересовани
Сретен Стојковић, отац шесторо деце из Паралова, каже да су му два пута крадене краве, па више не држи крупну стоку, иако је његова породица живела од продаје сира и млека.

– Највише ме убија што кажу господа полицајци овде да немају довољно возила, да немају довољно људства. Све то имају они, само могу да се крију иза паравана, иначе они све то имају. Њима је јасно и знају ко краде шуму, рецимо. Хајде, краве – не знају, али шуму – знају – изјавио је за РТВ Пулс из Шилова.

вести

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here