Српска листа Палмеру: Стварање косовске војске супротно интересима Срба

Поделите:

Представници Српске листе оценили су данас, током разговора са замеником помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Метјуом Палмером, да је трансформација Kосовских безбедносних снага у војску “у супротности са интересима Срба на Kосову и Метохији”.

Они су током састанка у Приштини навели да су формирање Заједнице српских општина (ЗСО), како је то предвиђено Бриселским споразумом, стварање сигурнијег окружења посебно у срединама у којима су Срби у мањини, ефикасније решавање проблема узурпиране имовине, положаја и заштите СПЦ и стварање бољих услова за повратак расељених, кључна питања од чијег решења зависи бољи живот Срба на Kосову и Метохији.

Представници Српске листе су оценили и да се проблеми могу решавати само дијалогом Београда и Приштине и “суштинским уважавањем потреба српског народа на Kосову и Метохији” док је амерички дипломата оценио да једино учешћем у одлучивању, косовски Срби могу бранити своје интересе и побољшати своју позицију у друштву.

Kако је саопштено из Српске листе, састанку су присуствовали њен председник Горан Ракић, министар за заједнице и повратак Владе Kосова у оставци Далибор Јевтић и посланик у Скупштини Kосова Игор Симић.

Питање Kосова решити компромисом

Представници Српске листе су пренели заменику помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Метју Палмеру да Српска листа пружа пуну подршку председнику Републике Србије Александру Вучићу да се питање Kосова реши компромисом јер једино такво решење може да обезбеди бољи положај Срба на овим просторима него што је данас”, саопштено је из Министарства за заједнице и повратак.

“На састанку који је данас одржан у Приштини, Горан Ракић који је и градоначелник Северне Митровице, Далибор Јевтић, иначе и потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци и Игор Симић, посланик у Скупштини Kосова су истакли да је мир и стабилност у целом региону главни њихов циљ, да су свесни да до овог циља није лако стићи али да се на томе мора интензивно радити”, каже се у саопштењу а преноси РТK2.

У саопштењу се додаје да су Палмеру пренели ставове Српске листе “да су кључна питања на којима треба уложити више напора како би српски народ на Kосову живео у бољим условима, формирање Заједнице српских општина и то искључиво онако као је договорено у Бриселу, стварање сигурнијег окружења за живот, поготово у срединама у којима су Срби у мањини, ефикасније решавање проблема узурпиране имовине, положаја и заштите Српске православне цркве и стварање бољих услова за повратак расељених као и поспешивање економије”.

Такође је истакнуто да са дијалогом треба наставити јер се једино дијалогом Београда и Приштине и суштинским уважавањем потреба српског народа на Kосову могу решавати нагомилани проблеми.

“Последње иницијативе у Скупштини Kосова, када је у питању трансформација Kосовских безбедносних снага је у супротности интересима српског народа на овим просторима”, истакли су Јевтић, Ракић и Симић.

Палмер је током састанка рекао да је важно да Срби учествују у процесима који су значајни за Kосово и да “једино учествовањем у питањима одлучивања и изношењем ставова могу бранити своје интересе и побољшати своју позицију у друштву”, каже се у саопштењу.

Палмер се јуче Приштини имао одвојене сусрете са председником и премијером Kосова, Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем и лидером ДСK, Иса Мустафом.

извор: Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here