Srpska lista Palmeru: Stvaranje kosovske vojske suprotno interesima Srba

Podelite:

Predstavnici Srpske liste ocenili su danas, tokom razgovora sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metjuom Palmerom, da je transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku “u suprotnosti sa interesima Srba na Kosovu i Metohiji”.

Oni su tokom sastanka u Prištini naveli da su formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), kako je to predviđeno Briselskim sporazumom, stvaranje sigurnijeg okruženja posebno u sredinama u kojima su Srbi u manjini, efikasnije rešavanje problema uzurpirane imovine, položaja i zaštite SPC i stvaranje boljih uslova za povratak raseljenih, ključna pitanja od čijeg rešenja zavisi bolji život Srba na Kosovu i Metohiji.

Predstavnici Srpske liste su ocenili i da se problemi mogu rešavati samo dijalogom Beograda i Prištine i “suštinskim uvažavanjem potreba srpskog naroda na Kosovu i Metohiji” dok je američki diplomata ocenio da jedino učešćem u odlučivanju, kosovski Srbi mogu braniti svoje interese i poboljšati svoju poziciju u društvu.

Kako je saopšteno iz Srpske liste, sastanku su prisustvovali njen predsednik Goran Rakić, ministar za zajednice i povratak Vlade Kosova u ostavci Dalibor Jevtić i poslanik u Skupštini Kosova Igor Simić.

Pitanje Kosova rešiti kompromisom

Predstavnici Srpske liste su preneli zameniku pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmeru da Srpska lista pruža punu podršku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću da se pitanje Kosova reši kompromisom jer jedino takvo rešenje može da obezbedi bolji položaj Srba na ovim prostorima nego što je danas”, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.

“Na sastanku koji je danas održan u Prištini, Goran Rakić koji je i gradonačelnik Severne Mitrovice, Dalibor Jevtić, inače i potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci i Igor Simić, poslanik u Skupštini Kosova su istakli da je mir i stabilnost u celom regionu glavni njihov cilj, da su svesni da do ovog cilja nije lako stići ali da se na tome mora intenzivno raditi”, kaže se u saopštenju a prenosi RTK2.

U saopštenju se dodaje da su Palmeru preneli stavove Srpske liste “da su ključna pitanja na kojima treba uložiti više napora kako bi srpski narod na Kosovu živeo u boljim uslovima, formiranje Zajednice srpskih opština i to isključivo onako kao je dogovoreno u Briselu, stvaranje sigurnijeg okruženja za život, pogotovo u sredinama u kojima su Srbi u manjini, efikasnije rešavanje problema uzurpirane imovine, položaja i zaštite Srpske pravoslavne crkve i stvaranje boljih uslova za povratak raseljenih kao i pospešivanje ekonomije”.

Takođe je istaknuto da sa dijalogom treba nastaviti jer se jedino dijalogom Beograda i Prištine i suštinskim uvažavanjem potreba srpskog naroda na Kosovu mogu rešavati nagomilani problemi.

“Poslednje inicijative u Skupštini Kosova, kada je u pitanju transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga je u suprotnosti interesima srpskog naroda na ovim prostorima”, istakli su Jevtić, Rakić i Simić.

Palmer je tokom sastanka rekao da je važno da Srbi učestvuju u procesima koji su značajni za Kosovo i da “jedino učestvovanjem u pitanjima odlučivanja i iznošenjem stavova mogu braniti svoje interese i poboljšati svoju poziciju u društvu”, kaže se u saopštenju.

Palmer se juče Prištini imao odvojene susrete sa predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem i liderom DSK, Isa Mustafom.

izvor: Beta

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here