СРПСКА ПОЛИЦИЈА ИЗНЕЛА СТРАШАН ПОДАТАК: Нестало 500 деце од почетка године

Поделите:

Покушај отмице девојчице у Жаркову узнемирио је и родитеље и децу. Док из полиције поручују да раде на решавању тог случаја, постављају се бројна питања.

Нека од њих су и шта још може да се уради како би се овакви случајеви предупредили и шта морају да знају родитељи и деца? Оснивач Фондације „Тијана Јурић“ Игор Јурић упозорава родитеље да морају да разговарају са својом децом и прате њихове активности, а децу да се не „тагују“ на локацијама на којима се налазе, преноси РТС.

Од почетка ове године, у Србији је нестало близу 500 деце, показују подаци полиције.

Оснивач Фондације „Тијана Јурић“ Игор Јурић каже да су отмице најређи случајеви када је реч о нестанку деце, али да су такви случајеви и даље алармантни.

„Годишње се догоди један до два покушаја отмице и саме отмице, али имајући у виду велики број нестанка деце тај број је велики“, рекао је Јурић.

Говорећи о начинима на који може доћи до отмице, Јурић наводи да ту нема правила.

„Пре две године је на Фејсбуку контактиран један дечко зарад уцене, ту је била Тијана као потпуно случајан узорак – тај човек је ишао по Бајмоку и тражио жртву, затим мала Маша која је типована“, прецизирао је Јурић.

Истиче да полиција за сада, након усвајања „Тијаниног закона“ добро ради свој посао, али и да родитељи морају много више да поведу рачуна о својој деци и да их упозоравају на могуће опасне ситуације.

„Тешко је, не можемо да их држимо у стакленом звону, али можемо да им кажемо да не иду сами, да се не враћају сами из школе. Можемо да смислимо лозинку – уколико нека непозната особа тражи нешто од њих, а у име родитеља… Да могу да питају за ту лозинку. Мора да нам се подигне свест, ми као родитељи морамо више да разговарамо са децом, то је прича која се стално понавља“, упозорава Јурић.

Када је реч о активностима на друштвеним мрежама, родитељима саветује да контролишу како се њихова деца понашају на интернету, а деци поручује да се не „тагују“ на локацијама на којима се налазе.

„Они желе да ту буду виђени. Али, то је аларм уколико неко жели да их отме, то је знак – ја сам овде, дођи и узми ме“, објаснио је Јурић.

Како РТС преноси, док траје истрага о покушају отмице девојчице на путу од куће до школе у београдском насељу Жаркову, пријављен је још један случај у Новом Саду.

Данас

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here