Српске школе од 1. септембра непрепознатљиве

Поделите:

Три „редизајнирана“ предмета за ученике петог разреда, електронски дневник у 200 школа, више спорта, униформе у 55 одсто школа, новине су које од 1. септембра очекују ђаке у школама, каже министар просвете Младен Шарчевић.

Три редизајнирана предмета су физичко и здравствено васпитање, техника и технологија, информатика, а министар је додао да ће се кроз међупредметно повезивање увести и предузетништво, као и финансијска писменост.

„Како би се деца масовније бавила спортом у школама, орочили смо да се школске сале могу издавати тек после 21 сат. Потребно је појачати спортску инфраструктуру која је, нажалост, слаба. Уколико бисмо имали пара, требало би да правимо спортске сале, исто као и рачунарске кабинете“, рекао је министар за Танјуг.

У оквиру информатике, која се уводи као обавезан предмет, ђаци ће учити програмирање, а Шарчевић је појаснио да је преко кредита Европске банке набављено 4.600 нових рачунара за школе, те да ће уз компјутере које су донирале компаније школе од 1. септембра бити солидно опремљене за тај посао.

„Оно што је битно јесте да су све школе подигнуте на АМРЕС мрежу, до последње школе дошао је интернет. Ми сада имамо само седам одсто школа које ће интернет добити путем мобилне телефоније“, појашњава министар.

У току је, додаје он, обука наставника који предају информатику. Већ су направљени тимови од 60 тренера који ће даље тренирати друге наставнике.

„Један од програма обуке за наставнике је и елементарна информатичка писменост свих запослених у школи за увођење пројекта електронски дневник. Он ће бити спроведен на 200 узорака, што смо успели да урадимо мимо систематизације и мимо буџета. Нисмо за то имали ни динара. Успели смо да анимирамо компаније да нам помогну“, подсећа он.

Е-дневник, појашњава, осим смањења администрације за просветне раднике и лакшег приступа информацијама о свом детету за родитеље, представља контролни механизам стања у образовном систему.

„Можете пуштити кроз е-дневник контролни из биологије, када прође одређена област која је вама важна јер су деца показала слаб успех на завршном испиту, добити резултате и знати где да се пласира обука“, појаснио је министар.

Он је рекао да је за реформисање система неопходно да се реформишу циклуси, да се креће са првим и петим основне и првим разредом средње школе, те да је пети разред већ припремљен за реформе и промену.

„Важно да се види већ од наредне школске године, да се уводи ред у изглед школа и понашање, обавезаме и одговорности ученика и запослених“, закључио је министар.

Спутњик

Поделите:

2 Коментари

 1. A, шта ћемо са дилерима спред школа, МИНИСТРЕ?
  А, шта ћемо радити када падне ”систем”, МИНИСТРЕ?
  А, шта ћемо радити са нарастјућим сиромаштвом ђака, МИНИСТРЕ?
  ……
  Драган Слвнић

 2. Srbija je dobila NVO Anu,koja je formirala GMO Vladu.
  CEMU SLUZE PARTIJE,AKO SEFOVI POSTAJU VANPARTIJSKI,I TO,NVO KADROVI?
  Kako to NEVLADINI KADROVI ,SEFUJU VLADOM?
  Ta GMO VAST (genetski modifikovana je,jer ne priznaje partije I ne slusa svoj narod,vec slusa neke strane centre moci,A KAZE DA JE NARODNA VLAST),hoce da nas DIGITALIZUJE.
  ZATVOR SE OPREMA NAJSAVREMENIJIM UREDJAJIMA I OPREMOM.
  Farme su dobro organizovan sistem.
  Laboratorije takodje…
  Raja,Stoka I Beli misevi,na istom frontu.
  Posto su ubili Boga u nama,i time odvojili Narod od Crkve…za vreme crvenog komunizma,a zatim odvojili Crkvu od Drzave,ovaj crni komunizam,ce da ubije Srbiju u nama,i da odvoji Narod od Drzave I od sebe samog.
  “DRZAVNA PITANJA” nece biti NARODNA PITANJA.
  Ima ko da misli,za nas.
  STA CE RAJI DRZAVNA GLAVOBOLJA.
  Dakle,posle unistenja NEBESKE Srbije,sada se unistava ZEMALJSKA Srbija,a za sve to ce da nam daju DIGITALNU Srbiju.
  SERBIA DIGITAL.
  Sustina je da Raja dobije CIPOVE,da nas digitalizuju,personalno.
  Uskoro ce mo nositi nanogice,narukvice ili nausnice ,kao ovce ili telad…sa BAR KODOM,ne zato sto smo kriminalci,vec zato sto smo STANOVNICI DIGITALNE DRZAVE.
  Sve ce biti digitalno,osim privilegija GMO VLASTI,koja je u stvari SLUGA SVETSKE NVO VLADE.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here