Srpske škole od 1. septembra neprepoznatljive

Podelite:

Tri „redizajnirana“ predmeta za učenike petog razreda, elektronski dnevnik u 200 škola, više sporta, uniforme u 55 odsto škola, novine su koje od 1. septembra očekuju đake u školama, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

Tri redizajnirana predmeta su fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehnika i tehnologija, informatika, a ministar je dodao da će se kroz međupredmetno povezivanje uvesti i preduzetništvo, kao i finansijska pismenost.

„Kako bi se deca masovnije bavila sportom u školama, oročili smo da se školske sale mogu izdavati tek posle 21 sat. Potrebno je pojačati sportsku infrastrukturu koja je, nažalost, slaba. Ukoliko bismo imali para, trebalo bi da pravimo sportske sale, isto kao i računarske kabinete“, rekao je ministar za Tanjug.

U okviru informatike, koja se uvodi kao obavezan predmet, đaci će učiti programiranje, a Šarčević je pojasnio da je preko kredita Evropske banke nabavljeno 4.600 novih računara za škole, te da će uz kompjutere koje su donirale kompanije škole od 1. septembra biti solidno opremljene za taj posao.

„Ono što je bitno jeste da su sve škole podignute na AMRES mrežu, do poslednje škole došao je internet. Mi sada imamo samo sedam odsto škola koje će internet dobiti putem mobilne telefonije“, pojašnjava ministar.

U toku je, dodaje on, obuka nastavnika koji predaju informatiku. Već su napravljeni timovi od 60 trenera koji će dalje trenirati druge nastavnike.

„Jedan od programa obuke za nastavnike je i elementarna informatička pismenost svih zaposlenih u školi za uvođenje projekta elektronski dnevnik. On će biti sproveden na 200 uzoraka, što smo uspeli da uradimo mimo sistematizacije i mimo budžeta. Nismo za to imali ni dinara. Uspeli smo da animiramo kompanije da nam pomognu“, podseća on.

E-dnevnik, pojašnjava, osim smanjenja administracije za prosvetne radnike i lakšeg pristupa informacijama o svom detetu za roditelje, predstavlja kontrolni mehanizam stanja u obrazovnom sistemu.

„Možete puštiti kroz e-dnevnik kontrolni iz biologije, kada prođe određena oblast koja je vama važna jer su deca pokazala slab uspeh na završnom ispitu, dobiti rezultate i znati gde da se plasira obuka“, pojasnio je ministar.

On je rekao da je za reformisanje sistema neophodno da se reformišu ciklusi, da se kreće sa prvim i petim osnovne i prvim razredom srednje škole, te da je peti razred već pripremljen za reforme i promenu.

„Važno da se vidi već od naredne školske godine, da se uvodi red u izgled škola i ponašanje, obavezame i odgovornosti učenika i zaposlenih“, zaključio je ministar.

Sputnjik

Podelite:

2 Komentari

 1. A, šta ćemo sa dilerima spred škola, MINISTRE?
  A, šta ćemo raditi kada padne ”sistem”, MINISTRE?
  A, šta ćemo raditi sa narastjućim siromaštvom đaka, MINISTRE?
  ……
  Dragan Slvnić

 2. Srbija je dobila NVO Anu,koja je formirala GMO Vladu.
  CEMU SLUZE PARTIJE,AKO SEFOVI POSTAJU VANPARTIJSKI,I TO,NVO KADROVI?
  Kako to NEVLADINI KADROVI ,SEFUJU VLADOM?
  Ta GMO VAST (genetski modifikovana je,jer ne priznaje partije I ne slusa svoj narod,vec slusa neke strane centre moci,A KAZE DA JE NARODNA VLAST),hoce da nas DIGITALIZUJE.
  ZATVOR SE OPREMA NAJSAVREMENIJIM UREDJAJIMA I OPREMOM.
  Farme su dobro organizovan sistem.
  Laboratorije takodje…
  Raja,Stoka I Beli misevi,na istom frontu.
  Posto su ubili Boga u nama,i time odvojili Narod od Crkve…za vreme crvenog komunizma,a zatim odvojili Crkvu od Drzave,ovaj crni komunizam,ce da ubije Srbiju u nama,i da odvoji Narod od Drzave I od sebe samog.
  “DRZAVNA PITANJA” nece biti NARODNA PITANJA.
  Ima ko da misli,za nas.
  STA CE RAJI DRZAVNA GLAVOBOLJA.
  Dakle,posle unistenja NEBESKE Srbije,sada se unistava ZEMALJSKA Srbija,a za sve to ce da nam daju DIGITALNU Srbiju.
  SERBIA DIGITAL.
  Sustina je da Raja dobije CIPOVE,da nas digitalizuju,personalno.
  Uskoro ce mo nositi nanogice,narukvice ili nausnice ,kao ovce ili telad…sa BAR KODOM,ne zato sto smo kriminalci,vec zato sto smo STANOVNICI DIGITALNE DRZAVE.
  Sve ce biti digitalno,osim privilegija GMO VLASTI,koja je u stvari SLUGA SVETSKE NVO VLADE.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here