NATO АНАЛИТИЧАРИ О ЗЛОЧИНУ НА НОВОМ ЗЕЛАНДУ: „Нема сумње, нека освета ће бити”

Поделите:

Војни аналитичар Александар Радић оценио је данас да то што је нападач на Новом Зеланду наводно слушао и српску музику није и неће бити повод за евентуалну одмазду и сличан такав напад у Србији, тим пре што терористима и није потребно оправдање за напад.

„Они се покрећу са јасно дефинисаним циљевима и зато ценим да музички укус терориста није и неће бити повод за одмазду. Вест о музучкој подлошци снимка злочина је само куриозум. Нас на Балкану треба да брину људи са наших простора, или из емиграције, који су се умрежили у терористичке организације са Блиског истока“, рекао је Радић агенцији Бета.

Коментаришући напад на џамије на Новом Зеланду, у којима је убијено више десетина људи, и наводне симпатије нападача за јунаке из српске историје, Радић је рекао да је градјански рат на простору бивше Југославије био инспирација ултрадесничарима широм света.

„Они су прошли пун круг од подршке сепаратистима у првој половини деведесетих година, па све до идентификације са Србима у времену снажног притиска тероризма који се позива на ислам“, рекао је Радић.

Радић је додао да феномен ултрадеснице у високоразвијеним земљама показује да постоји критичан број, можда мали, али довољан, острашћених екстремиста који су изузетно добро припремљени за акцију, јер поседују новац и знање.

„Пример Норвежанина Андерса Брејвика је карактеристичан у том смислу. И овај терористички напад на Новом Зеланду је врло сличан, и по мотивима и по припреми“, рекао је Радић.

Драгишић: Напад на Новом Зеланду ставља Србију у негативни контекст

Професор београдског Факултета за безбедност Зоран Драгишић изјавио је данас да терористички напад који се догодио на Новом Зеланду ставља Србе и Србију у негативан контекст, због чега постоји опасност од терористичких напада и на терориторији Србије и Републике Српске.

„Ако се крене са хистеричним нападима на Србе и Србију, бојим се да нам се црта мета на челу. Ово ће сигурно проузроковати контра мере, неке нове акције Исламске државе и исламистичких терориста као одговор“, рекао је Драгишић за агенцију Бета.

Он је казао и да градјани немају разлога за страх, јер безбедосне службе добро раде свој посао, али да то не значи да треба затварати очи пред опасностима које постоје.

„Наши градјани и не знају колико су наше безбедносне службе спречиле терористичких напада и не треба да знају. Хоћу да кажем да имамо добар систем безбедности“, оценио је Драгишић.

Медјутим, Драгишић сматра да је сада најважније испитати постоји ли веза измедју терориста који су одговорни за напад на Новом Зеланду и екстремиста из Србије и Републике Српске.

„Наши органи безбедности имају информације о терористичким групама на овим просторима, они их познају и постојање било какве везе треба открити. Уколико се утврди да постоје то никако не треба крити“, поручио је он.

Драгишић је казао да уколико се покаже да Срби немају везе са овим терористичким нападом, да треба „јако упрети прстом на оне који воде пропагандни рат против Србије“.

„Треба установити шта је истина, посебно имајући у води комплексну ситуацију везану за преговоре са Косовом. Оваква брљотина ишла би на руку онима који желе да дискредитују Србију“, рекао је Драгишић.

У нападу на две џамије на Новом Зеланду данас је погинуло 49 људи, саопштиле су власти нови биланс страдалих.

Новозеландски полицијски званичник Мајк Буш рекао је новинарима да је за убиства у Крајстчерчу, трећем по величини граду у земљи, оптужен мушкарац који ће се сутра појавити пред судом.

Полиција је раније навела да су због напада ухапшене четири особе, медју којима и један Аустралијанац.

Медији преносе да је један од нападача на џамије на Новом Зеланду на оружју које је користио исписао имена Милоша Обилића, Баје Пивљанина, Новака Вујошевића, Марка Миљанова, а у аутомобилу, којим се довезао, пуштао је песму посвећену „Од Бихаћа до Петрова Села“, у којој се помиње и Радован Караџић.

Јакшић о нападу на џамије на Новом Зеланду: Нема сумње, нека освета ће бити

Коментатор листа „Политика“ Бошко Јакшић изјавио је данас да ако се испостави да је нападач на џамије на Новом Зеланду „неки православни зоро осветник“, онда нема сумње да ће бити освете.

„Ако се испостави као тачно да је то неки православни зоро осветник, онда можемо да очекујемо да ће они узвратити ударац“, казао је Јакшић агенцији Бета.

Јакшић је казао да се као одговор може очекивати освета неког „усамљеног вука“ који се рецимо на Косово вратио из Сирије или је из Босне и Херцеговине.

„Само нам је ово још требало. Нема сумње, нека освета ће бити“, казао је он и додао да би онда цела та прича била политизована у тумачењима.

Бета

Поделите:

3 Коментари

 1. замољавам модераторе да не користе наслове типа аксел шпрингер ферлаг. то није српски начин информисања:

  СРПСКИ АНАЛИТИЧАРИ О ЗЛОЧИНУ НА НОВОМ ЗЕЛАНДУ: „Нема сумње, нека освета ће бити”

  1. Војни аналитичар Александар Радић оценио је … није и неће бити повод за евентуалну одмазду

  2. Професор београдског Факултета за безбедност Зоран Драгишић изјавио је да … постоји опасност од терористичких напада и на терориторији Србије и Републике Српске.

  3. Коментатор листа „Политика“ Бошко Јакшић изјавио је … ако се испостави да је нападач на џамије на Новом Зеланду „неки православни зоро осветник“, да ће бити освете.

  —————-

  фацит: једно НЕ, једно ДА, и једно МОЖДА (условно ДА) – и ви титлујете: нема сумње – БИЋЕ. људи, овакве наслове знамо само из новина од којих смо побегли овде.

 2. G. Radicu, koliko sa m razumjela, ovaj bolesni ubica, nije slusao samo srpsku muziku, vec i drugih naroda. Smeta mi da nerazumijem vasu rijec”kuriozum”. Da li slucajno znaci”radoznalost’ Gde je postovanje i njegovanje Srpskog Jezika??

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here