СРПСКИ ГЕНЕРАЛИ: Служимо Србији и за – катедром

Поделите:

Генерали Лазаревић и Делић о ангажману на војној академији. Кажу да им је част и да могу да пренесу корисна знања.
ПРИСТАО сам да предајем на Војној академији и за мене је то велика част. Никада се нисам крио ни током НАТО агресије, па ни сада. А кад видим од кога долазе критике због ангажовања бивших генерала Војске Југославије, све ми је јасно. Пси лају, ветар носи…
Овако генерал у пензији Владимир Лазаревић, некадашњи командант Приштинског корпуса и Треће армије ВЈ, за “Новости”, коментарише најаву министра Александра Вулина да ће високи официри који су командовали у ратовима током деведесетих бити ангажовани као гостујући предавачи на Војној академији.

Генерал Лазаревић нам каже да је идеју да буде предавач чуо одмах пошто је слетео из Хага у Србију, децембра 2015, од тадашњег министра одбране Братислава Гашића и бившег министра правде Николе Селаковића.
Верујете ми, тад ми се чинило да је тако нешто немогуће, да би ми се пре неколико месеци са истим предлогом обратили из кабинета министра Вулина – каже Лазаревић. – Већ сам разговарао са пуковником Мирославом Талијаном, начелником Школе националне одбране, где ћу повремено предавати. Увек сам на служби отаџбини.

Генерал Божидар Делић још није добио позив да буде предавач, иако је и његово име министар Вулин најавио. Он, за “Новости”, каже да ће се радо одазвати.

– Неко ко је учествовао у биткама веома је позван да говори о тактици, вођењу војних операција, патриотизму, ратним искуствима. Ми можемо кадетима, али и официрима пренети добро знање, јер смо били непосредни актери борби – каже Делић, који већ има професорског искуства, јер је раније на Војној академији две године био начелник катедре за тактику.
Пуковник Мирослав Талијан, који ће на неки начин бити командујући пензионисаним генералима-предавачима, најављује да ће следити наређења државног и војног руководства:

– Радујемо се да чујемо великане наше блиске историје. Како на једном епитафу пише: “нико споменут, нико заборављен”, а ми смо веома брзо заборавили 1999. и њене јунаке.

 

ЛДП ТРАЖИ СМЕНУ

ПОЈЕДИНЕ опозиционе странке и НВО осудиле су план министра одбране, а ЛДП је затражио Вулинову смену.

– Вулин је мандат схватио као прилику за аболицију оних који су били осуђени за најтежа кривична дела. У питању је кампања чији је циљ измена наше ближе историје – наводи ЛДП.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here