Српски храм усред Њујорка ниче из пепела

Поделите:


Назиру су први резултати обнове Цркве Светог Саве на Менхетну, уништене лане у пожару. Прво архитектонски план, а до зиме и нови кров и паркет. Привремено отварање – догодине, за ускршње празнике

ЈЕДИНИ српски храм у Њујорку, страдао у стравичном пожару пре нешто више од годину дана, требало би до зиме да буде у доброј мери обновљен. Наш циљ је да се у што краћем року, чим се створи целокупан архитектонски план, Црква Светог Саве на Менхетну стави под кров и замени њен под. Хвала Богу, зидови саборног храма су, и поред страховитог пожара, остали у солидном стању, па нам то омогућује да се усресредимо на планирање, припрему и постављања кровне конструкције.

Говори овако, ексклузивно за “Новости”, старешина храма протојереј-ставрофор др Живојин Јаковљевић, указујући на то да су зидови ове цркве, старе 160 година, остали готово неоштећени и чврсти.

– То нам даје шансу за брз опоравак овог споменика културе који се налази под заштитом Сједињених Америчких Држава. Старешинство, управа и верници одлучни су да почну обнову храма – казује протојереј Јаковљевић.

Први радови на обнови овог храма почели су у октобру прошле године, доласком новоизабраног владике Иринеја, епископа Источноамеричке епархије. Владика Иринеј, пореклом из Кливленда, предводи тим правних, финансијских и грађевинских стручњака који раде на архитектонском и финансијском пројекту обнове ове цркве.

– Будући да је Црква од изузетног значаја за град Њујорк, мораћемо да сачувамо целу оригиналну структуру храма и да опоравимо оштећене делове. Спољашњи део остаће онакав какав је био, а жеља нам је да унутрашњи простор храма обновимо у раном византијском стилу – казује нам прота Живојин, иначе пореклом из Ваљева.

Тек када се заврши архитектонски план, биће урађена и процена колико ће новца бити потребно за обнову. У међувремену, владика Иринеј и црквено повереништво, које води Марко Јовановић, амерички Србин пореклом из Сан Дијега, покренули су акцију прикупљања средстава за обнову Цркве Светог Саве. У новембру прошле године организована је донаторска вечера за прикупљање помоћи, а у априлу ове и модна ревија креаторке Марине Мићановић из Београда.
Прота Јаковљевић нам открива и планове рада и богослужења у обновљеном храму, у коме за највеће верске празнике Божић и Васкрс буде и по 1.000 верника.

– Када се заврше радови на изградњи крова, пода и прозора, поднећемо молбу Департману за градњу града Њујорка да нам дозволи привремену употребу Цркве, бар за Ускрс и Божић. Циљ нам је да одржимо живом нашу цркву и служимо нашем верном народу, а истовремено ћемо у фазама радити на потпуној изградњи храма – закључује протојереј-ставрофор др Живојин Јаковљевић.

Очекује се, иначе, да ће целокупна обнова Цркве Светог Саве на Менхетну трајати од три до пет година.

ГРЦИ И РУСИ

БОГОСЛУЖЕЊА у Парохији СПЦ у Њујорку тренутно се врше у грчкој православној Цркви Светог Елефтерија и у Руској знаменској цркви на Менхетну.

– Захвални смо нашој браћи, Грцима и Русима, која су нам свесрдно уступила своје цркве и омогућила да у њимаодржавамо наша недељна и празнична богослужења – рекао нам је владика Иринеј.
ПАРОХИЈСКИ ДОМ

ЦРКВЕНОМ комплексу у Њујорку припадају канцеларије свештеника, српска школа, једна стамбена зграда и парохијски дом. Ово значајно здање архитектуре 19. века је последњи сачувани споменик чувеног архитекте Џејкоба Реја Маулда. Парохијски дом је оштећен зубом времена и водом током акције ватрогасаца, тако да је неопходна и његова обнова.

Вечерње Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here