Српски и Руски аналитичари: „Србију чека период изјашњавања – Запад или Русија“

Поделите:

Београд — На Србију културолошки и традиционално већи утицај има Русија, док је политички утицај Запада јачи, сматрају стручњаци.

Међутим пред Београдом је период изјашњавања, оценили су за агенцију Бета учесници предстојећег скупа о Русији и Западном Балкану.

Председник Форума за етничке односе Душан Јањић оценио је да Србију „чека период изјашњавања“, додајући да ће то бити главна одлика 2017. и 2018. године.

„Чули смо јавне поруке Запада да Србија мора да смањи број војних активности са Русијом и да се определи да ли жели да следи спољну политику ЕУ, а исте поруке долазе и из Русије“, рекао је Јањић.

Председник Форума за етничке односе је оценио да ће Русија појачавати присуство где год може, „нарочито преко војске и обавештајне заједнице“.
О утицају Запада и Русије на Србију, Јањић је казао да постоје бројне невладине организације које се дефинишу као проруске, или организације које је „Русија чак и направила“, и то је очигледно модел који је Москва пренела са Запада.

„Када погледате инвестиције, са изетком две или три у енергетском сектору, можемо рећи да је економска сарадња и инвестиције за развој углавном стужу са Запада, односно ЕУ“, изјавио је Јањић.

Члан председништва Савета за међународне односе при Председништву Русије Антонијевич Безпаљко Богдан оценио је да „већи притисак на Србију долази из ЕУ и Вашингтона него из Русије“.

Он је додао да би Србија чланством у ЕУ изгубила самосталност и суверенитет, али и, како је рекао, „културу, језик и књижевност“.

О ситуацији на Косову и на Криму, званичник из Русије је рекао да су у питању „дупли стандарди“ Запада, додајући да је у Украјини био референдум, док се то није догодило у случају Косова.

Професорка и заменица декана Факултета за светску економију и међународну политику у Москви Екатарина Ентина рекла је да је у бирократском и економском смислу „нажалост наравно већи утицај Запада на Србију“, али и у политичком због евроинтеграција.

„Руси међутим имају већи утицај на српски народ и то је наша снага“, рекла је Ентина.

Професорка из Русије је казала да су евроинтеграције избор Србије, да је Русија гледала ту земљу као могућег партнера у Европи, али да су се „ствари погоршале када је започета конфронтација Запада и Русије“.

Екатарина Ентина је рекла да је Србија добила могућност да уђе на руско тржиште пошто 2014. године није увела санкције Русији, додајући да је за три године „појачано присуство производа“ и да је то добро за српску економију.

Округли сто „Русија, Србија и Западни Балкан“ биће одржан сутра, у суботу, у Медија центру у Београду.

Б92

Поделите:

1 коментар

  1. Ono sto neki interpretiraju kao ultimatum, nije ultimatum, vec opredeljenje za nacin funkcionisanja države. Japan je imao dve atomske bombe pa je izabrao za saveznika Ameriku. Na kojoj osnovi Srbija bira svoga saveznika ? Religiji, slovenstvu, jezičkoj grupi ? Treba staviti u prvi plan nacionalne interese. Primera radi, CGora je izabrala članstvo na kojoj bazi ?

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here