Српски средњошколци против ЕУ!

Зашто је већину средњошколаца на територији Јабланичког округа захватио скептицизам према ЕУ? Анкетирано око 500 ученика из чак 18 школа

Поделите:

Више од половине анкетираних средњошколаца са југа Србије сматра да је Европска унија неправедна према нашој земљи, па преовладава уверење да мали народи у ЕУ немају перспективу. Истовремено, верују у то да је Русија највећи пријатељ Србије.

Истраживање о ставовима средњошколаца Јабланичког округа о ЕУ, које је спровело Министарство за европске интеграције – посредством организације ЕПУС и уз подршку Техничке школе “Раде Металац” у Лесковцу – показало је да готово половина испитаника сматра да су европски народи уображени, да омаловажавају Србију и да ћемо, иако нам се сада обећавају мед и млеко, пријемом у чланство бити искоришћени. Чак 45 одсто од око 500 ученика из 18 средњих школа широм Округа сматра да чланство у ЕУ значи и – мање слободе.

– Око 40 одсто испитаника верује у то да ће Србија уласком у Европску унију изгубити национални и културни идентитет, а чак трећина њих о томе нема став – истакла је руководилац истраживања Сузана Димитријевић.

Више од половине испитаника сматра и то да су ЕУ и Србија различити светови, па нико никога не разуме. Анкетирани средњошколци углавном нису упознати са тим да се Русија не налази на листи првих 15 земаља које улажу бесповратна средства у развој наше земље, већ да су то на првом месту фондови ЕУ, на другом САД, на трећем Немачка…

– Истраживање је осветлило и потребу за бољим информисањем младих о европским интеграцијама Србије, што је првенствено задатак за школе и медије, јер се једино уз обавештеност о чињеницама могу превазићи предрасуде које постоје – закључила је Сузана Димитријевић.

Извор: Вечерње новости

Поделите:

1 коментар

  1. Не само средњошколци, већ и студенти, Србији није место у ЕУ, јер је цена уласка (који није сигуран) превисока ( КиМ, Русија, православље). Време ће показати да су млади у праву.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here