Српски студенти могу да се изјасне и као ТРЕЋИ ПОЛ

Поделите:

Београдски Завод за заштиту здравља студената у упитнику за усељење у студентске домове поред опција мушки и женски пол нуди могућност да се студенти изјасне и као трансродне особе.

Лекари Завода кажу да им трансродни студенти долазе на преглед у Студентску поликлинику, а у организацијама студената поздрављају овакав пример. У Студентском центру Београда наводе да се до сада нису сретали са захтевима да трансродне особе добију место у дому, али кажу да за то нема никаквих препрека.

– Сваки студент може да одреди себе онако како се осећа, а тако би у свим другим институцијама требало да буде – каже за “Блиц” др Мила Пауновић из Завода за здравствену заштиту студената у Београду, додајући да за овакву праксу постоје бројне препоруке.

Подаци из упитника, како је наведено на формулару, доступни су искључиво лекарима Студентске поликлинике који раде на усељењу у студентске домове.

– Имамо прилику да радимо са трансродним особама, будући да долазе често. Међу студентима има и оних који су у процесу транзиције промене пола. Сви они се регуларно прегледају и испуњавају све захтеве за дом као и сви остали. Не траже никакве бенефиције – каже др Пауновић.

Могућност студената да се при конкурисању за студентске домове одреде као трансродне особе представља мали, али значајни помак у институционалном прихватању права ЛБГТ заједнице. И фотографија упитника на коме се види да је академцима остављена могућност да се декларишу као трансродна особа објављена у фејсбук групи “Студенти београдских универзитета” изазвала је бројне позитивне коментаре, будући да ова појава није пракса у Србији.

У Студентској установи “Београд” истичу да би особе које би се декларисале као трансродне могле да користе све услуге ове установе.

– До сада није разматрано питање где би трансродне особе биле смештене, јер није ни постојала таква потреба. У разматрању структуре соба приликом додељивања, морала би се узети у обзир и удаљеност дома од факултета, као и категорија соба (посебно купатило у соби или заједничко на спрату). У већини домова уопште не постоје једнокреветне собе (самице), па је тешко прецизно одговорити како би се Установа прилагодила хипотетичкој ситуацији – кажу за у Студентској установи, додајући да би се све решавало у договору са Министарством просвете.

Представници студената могућност да се неко добровољно декларише као трансродна особа виде као значајно друштвено побољшање. Председник Студентског парламента Универзитета у Београду Дино Мартић каже да је веома важно да је опција декларисања на добровољној основи.

– Ако се од неког захтева да се одреди као трансродна особа, то је вид дискриминације, али колико је мени познато, ова могућност је на добровољној бази, што је јако добро јер треба подржати свачија права – каже Мартић.

Мајор Хелена: Јединствена пракса

Мајор Хелена Вуковић, припадница Војске која је променила пол, каже да је, према њеним сазнањима, овакав начин слободног изјашњавања по питању полне припадности јединствена пракса на подручју Београда.

– Нисам упућена да било која институција омогућава да се неко декларише као трансродна особа. Чула сам да је то могуће једино приликом конкурисања за студентске домове. Мислим да је ипак најбоље омогућити промену докумената када неко тежи супротном полу, као што је то случај са трансродним особама – каже за “Блиц” Хелена Вуковић.

“Батут” први увео опцију

Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановиц Батут” је прва здравствена установа на територији Београда која већ шест година пружа могућност својим пацијентима да се без имало задршке пријаве као трансродне особе.

– Ми од “Батута” преузимамо поједине начине рада и податке, те смо следили њихов пример добре праксе, што би остали требало да учине – каже др Мила Пауновић из Студентске поликлинике.

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here