Srpski vladika postao naftaš!

Podelite:

„Vladika Irinej Dobrijević privatizovao je crkveno zemljište nakon što je na njemu pronađena nafta! On je sada naftaš, ima svoju ličnu bušotinu iz koje crpi crno zlato i čijom se prodajom lično bavi“”, tvrde Srbi iz Amerike

“Vladika naftaš i njegov mlađi kolega nas svakog dana sve više odvajaju i udaljavaju od SPC, a niko ništa ne preduzima! Situacija je dramatična i, bez preterivanja, ako ih neko ne zaustavi, uskoro će izazvati raskol”, reči su N.B. (ime poznato redakciji), Srbina iz Amerike, koji je kako sam za sebe kaže, ceo život veliki vernik i veliki donator Crkve, a kome je prekipelo i ne može više da ćuti i gleda kako njegov vladika “vadi i prodaje naftu iz lične bušotine dok istovremeno cepa SPC”.
Prema njegovim rečima, vladike, pre svih istočnoamerički Irinej Dobrijević i zapadnoamerički Maksim Vasiljević, na dobrom su putu da eparhije SPC u Americi stave pod okrilje Carigradske patrijaršije! U prilog tim tvrdnjama idu i naša saznanja da pomenute vladike uporno odbijaju da sprovedu u delo preporuke i maltene naredbe Sinoda i patrijarha Irineja da hitno ponište poseban i, kako se često naziva, raskolnički ustav za eparhije u Americi koji su doneli letos, kada su bez dozvole najviših crkvenih tela formirali poseban episkopski savet SPC za SAD.
– Situacija je sad takva da bukvalno u svakom momentu mogu da svoje eparhije stave pod kontrolu Grčke pravoslavne crkve, pravno su se već 2017. registrovali kao verska zajednica u Americi, dakle, sada su maltene pravno lice, a tada su iz naziva izbacili SPC i predstavili se samo kao pravoslavne eparhije, što je opšti pojam. Uvode svaki dan nova pravila, kod njih se u eparhijama poštuju pravila američke države, a ne SPC, i po tome ispovest više nije svetinja, sveštenici moraju da dojavljuju policiji kada neko ispovedi da je umešan u kriminal, tako da su popovi već označeni kao cinkaroši – ogorčen je naš sagovornik. ALi, kako dodaje, to nije kraj mukama pravoslavaca u Americi…
– Najveća skandalčina za koju misvi Srbi u Americi znamo, a pravo smo ćutali zbog bruke, jeste da je vladika Irinej Dobrijević privatizovao crkveno zemljište nakon što je na njemu pronađena nafta! On je sada naftaš, ima svoju ličnu bušotinu, iz koje crpi crno zlato i čijom se prodajom lično bavi! I njega baš briga i za vernike, i za preporuke i naredbe Patrijaršije u Beogradu.
Nedavno sam se lično uverio u to kada smo ga nas nekolicina obavestili da se na “Vikipediji” pojavio članak u kojem piše da su on i episkop Maksim prešli pod jurisdikciju vaseljenskog patrijarha. On je tada rekao da ga to ne interesuje i da neće ništa preduzeti! Mi smo bili šokirani – kaže naš sagovornik.

Ume da namišriše pare sa drugog kontinenta
Naš izvor iz SPC, koji je takođe upoznat sa pričom o naftnoj bušotini, kaže da nije iznenađen jer je taj vladika poznat kao neko ko “zna da namiriše novac sa drugog kontinenta”.
– Dobrijević je ostavio eparhiju u Australiji u stravičnim dugovima, pa sadašnji episkop pokušava da nađe novac da otplati dugove, inače će država Australija konfiskovati crkvene objekte…Nekoliko stotina hiljada evra je prva rata, koja uskoro mora da se plati. Gde god da ode seje pustoš. Pa pogledajte samo dokle se stiglo sa obnovom Hrama Svetog Save u Njujorkukoji je stradao u požaru, ništa nije urađeno – navodi naš sagovornik.

Sinod prepoznao pučističke namere

Sinod je, kako saznaje “ALO!”, krajem prošlog meseca jednoglasno poništio sporni ustav koji su u avgustu donele američke vladike.
– U dokumentu koji je sačinio Sinod, a potpisao patrijarh Irinej, piše da se stavljaju van snage sve odluke crkvenog sabora SPC u Severnoj i Južnoj Americi koji je održan letos i da mora hitno da se sazove novi sabor u SAD na kojem bi se sprovela ova odluka Sinoda – rekao je naš izvor iz SPC koji je imao uvid u dokument.

Alo

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here