Српски владика постао нафташ!

Поделите:

„Владика Иринеј Добријевић приватизовао је црквено земљиште након што је на њему пронађена нафта! Он је сада нафташ, има своју личну бушотину из које црпи црно злато и чијом се продајом лично бави“”, тврде Срби из Америке

“Владика нафташ и његов млађи колега нас сваког дана све више одвајају и удаљавају од СПЦ, а нико ништа не предузима! Ситуација је драматична и, без претеривања, ако их неко не заустави, ускоро ће изазвати раскол”, речи су Н.Б. (име познато редакцији), Србина из Америке, који је како сам за себе каже, цео живот велики верник и велики донатор Цркве, а коме је прекипело и не може више да ћути и гледа како његов владика “вади и продаје нафту из личне бушотине док истовремено цепа СПЦ”.
Према његовим речима, владике, пре свих источноамерички Иринеј Добријевић и западноамерички Максим Васиљевић, на добром су путу да епархије СПЦ у Америци ставе под окриље Цариградске патријаршије! У прилог тим тврдњама иду и наша сазнања да поменуте владике упорно одбијају да спроведу у дело препоруке и малтене наредбе Синода и патријарха Иринеја да хитно пониште посебан и, како се често назива, расколнички устав за епархије у Америци који су донели летос, када су без дозволе највиших црквених тела формирали посебан епископски савет СПЦ за САД.
– Ситуација је сад таква да буквално у сваком моменту могу да своје епархије ставе под контролу Грчке православне цркве, правно су се већ 2017. регистровали као верска заједница у Америци, дакле, сада су малтене правно лице, а тада су из назива избацили СПЦ и представили се само као православне епархије, што је општи појам. Уводе сваки дан нова правила, код њих се у епархијама поштују правила америчке државе, а не СПЦ, и по томе исповест више није светиња, свештеници морају да дојављују полицији када неко исповеди да је умешан у криминал, тако да су попови већ означени као цинкароши – огорчен је наш саговорник. АЛи, како додаје, то није крај мукама православаца у Америци…
– Највећа скандалчина за коју мисви Срби у Америци знамо, а право смо ћутали због бруке, јесте да је владика Иринеј Добријевић приватизовао црквено земљиште након што је на њему пронађена нафта! Он је сада нафташ, има своју личну бушотину, из које црпи црно злато и чијом се продајом лично бави! И њега баш брига и за вернике, и за препоруке и наредбе Патријаршије у Београду.
Недавно сам се лично уверио у то када смо га нас неколицина обавестили да се на “Википедији” појавио чланак у којем пише да су он и епископ Максим прешли под јурисдикцију васељенског патријарха. Он је тада рекао да га то не интересује и да неће ништа предузети! Ми смо били шокирани – каже наш саговорник.

Уме да намишрише паре са другог континента
Наш извор из СПЦ, који је такође упознат са причом о нафтној бушотини, каже да није изненађен јер је тај владика познат као неко ко “зна да намирише новац са другог континента”.
– Добријевић је оставио епархију у Аустралији у стравичним дуговима, па садашњи епископ покушава да нађе новац да отплати дугове, иначе ће држава Аустралија конфисковати црквене објекте…Неколико стотина хиљада евра је прва рата, која ускоро мора да се плати. Где год да оде сеје пустош. Па погледајте само докле се стигло са обновом Храма Светог Саве у Њујоркукоји је страдао у пожару, ништа није урађено – наводи наш саговорник.

Синод препознао пучистичке намере

Синод је, како сазнаје “АЛО!”, крајем прошлог месеца једногласно поништио спорни устав који су у августу донеле америчке владике.
– У документу који је сачинио Синод, а потписао патријарх Иринеј, пише да се стављају ван снаге све одлуке црквеног сабора СПЦ у Северној и Јужној Америци који је одржан летос и да мора хитно да се сазове нови сабор у САД на којем би се спровела ова одлука Синода – рекао је наш извор из СПЦ који је имао увид у документ.

Ало

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here