Српско светилиште из трећег века: Скривена пећина из које извире вода која лечи разне болести

Поделите:

Светилиште Метође налази се у истоименом природном резервату, источно од Националног парка Копаоник, и обухвата десну страну Брзећке реке и кањон реке са шумом.

Сматра се да је настало још у трећем веку и представља споменик сакралне архитектуре. Смештено је у пећини која се налази на висини од 1.450 м.

За време Турака људи из ових крајева су, кријући се, долазили у збегове, па и направили црквицу у самој литици. Посветили су је светом Методију, великомученику, епископу града Патре Ликијске. На зиду се налази осликана фреска Светог Методија, а на комаду камена слика Богородице са малим Христом.
Вековима, сваког 3. јула, на дан Св. свештеномученика Методија, сакупљао се овде силан свет, долазио у пећину, молио се Богу и из малог слапа воде која извире у самој црквици тражио лека разним бољкама и слабостима.

Тај датум је 1504. године за рударе био свети дан. Турци су их натерали да уђу у окна и копају руду. Наступило је велико невреме. Гром је запалио рудник. Много је рудара страдало у пожару и урушеним окнима. Остало је сећање и саборовање до данашњих дана.Многи људи из разних крајева света посећују овај извор јер се верује да његова вода лечи и најтеже болести. Поред светилишта, овде се налази и гејзир хладне воде који достиже висину до 10 м који су мештани посветили деспоту Стефану Лазаревићу. Около је густа листопадна шума и призор је заиста очаравајућ.

Гејзир се, кажу, појавио пре неколико деценија и усталио се. Количина воде која шикља из земље и његова висина се не мењају.

Иначе, на Копаонику је 180 напуштених и затрпаних рударских јама. Црквица и овај крај називају се Метође, пећина се налази на висини од 1.450 метара, а по неким предањима то култно место је настало још у трећем веку. На зиду је фреска св. Методија, а на комаду камена слика Богородице са малим Христом.


Кад се са обронака Метођа пође уз Гвоздачку реку, горе при врху, налази се гејзир. Висок је неколико метара, млаз воде под притиском диже се у висину, около је густа листопадна шума и призор је заиста очаравајући. Гејзир се, кажу, појавио пре неколико деценија и усталио се. Количина воде која излази из земље и његова висина се не мењају.

Курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here