СРС: Дани присаједињења, а не Дан Војводине

Поделите:

Председник Посланичке групе Српска радикална странка (СРС) у Скупштини Војводине Ђурађ Јакшић изјавио је данас да је та странка предала иницијативу Уставном суду за оцену уставности одлуке покрајинских власти о утврђивању и обележавању 25. новембра као “некакавог Дана Војводине”, оценивши да 25. новембар нема никакве везе са Војводином.

По његовим речима, 1918. године, Војводина не постоји и не представља никакву територијалну одредницу.

“СРС предлаже да се 24. и 25. новембар прогласе за државни празник под називом Дани присаједињења, који ће се празновати на простору читаве Републике Србије, а не само на простору Војводине. Значај историјских одлука донетих на Румској и Великој народној скупштини у Новом Саду превазилази оквире Покрајине. То су одлуке од државног, националног значаја”, изјавио је Јакшић.

Та странка је навела да “Статут Војводине не познаје надлежност покрајинске скупштине да утврђује ове датуме, звог чега је ова одлука неуставна и незаконита”. У СРС-у су навели да су, још током расправе у Скупштини, изнели примедбе на неуставаност и незаконитост ове одлуке и да очекују да ће се Уставни суд “руководити Уставом и законима, а не политичким мотивима приликом доношења одлуке о поднетој иницијативи”.

Скупштина Војводине је 19. јуна усвојила предлог Покрајинске владе да се почне са свечаним обележавањем 25. новембра, дана када је 1918. године Велика народна скупштина у Новом Саду прогласила присаједињење војвођанских области Kраљевини Србији.
Аутор: Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here