ШТА АМЕРИКА КАЖЕ о новом имену Македоније?

Поделите:

Тренутни услови за решавање спора о имену Македоније су бољи него икада, али САД неће решити проблем уместо Македонаца.

То је изјавио заменик америчког државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичел на конференцији за новинаре после састанка са премијером Македоније Зораном Заевом.

„Сједињене Америчке Државе подржавају пут Македоније ка реформама. За спор око имена желим да кажем да САД подржавају две земље на проналажењу међусобно прихватљивог решења. Тренутни услови су бољи него икад. Мислим да је Македонија направила значајне кораке у том правцу и срећни смо што је остварен напредак“, рекао је Мичел.

Премијер Македоније Зоран Заев је нагласио да је упознао Мичела са најновијим моментима преговора о спору око имена, рекавши да је важно надаље градити поверење између две земље.

„У априлу очекујемо да Европска комисија да јасну препоруку за почетак преговора, а Савет ЕУ у јуну да донесе одлуку о покретању преговора. Још један циљ је да Македонија постане 30. чланица НАТО“, рекао је Заев.

На питање какав ће утицај имати предлог који је припремио његов грчки колега Никос Коцијас, Заев је нагласио да је процес о имену под окриљем УН и Метјуа Нимица.

„Било који документ који ће доћи са било које стране и који би био од помоћи за коначну резолуцију вреди размотрити и добродошао је. Ако не може да помогне, важно је само оно што долази од посредника Нимеца“, додао је Заев.

На питање да ли је потребно укључити САД у процес решавања спора, Заев је рекао да очекује помоћ од стратешких пријатеља Македоније, али на принципијелан начин.

Мичел је истакао да су САД укључене у процес, али да ће једино трајно решење бити оно које постигну обе стране у спору.

„САД су укључене већ неко време и биће укључене. Видећете да смо посвећени овом процесу, али једино прихватљиво решење је оно о коме се обе стране сагласе. То није одлука коју можемо да донесемо уместо вас“, нагласио је Мичел, преноси македонска агенција Мета.

Б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here