Шта храна коју једете говори о вашој личности

Поделите:

Према резултатима разних студија у протеклих неколико година, заиста јесмо оно што једемо.

Према резултатима разних студија у протеклих неколико година, заиста јесмо оно што једемо.
„Kада размислимо о томе, током скоро читавог постојања људског рода, јели смо оно што нам је било доступно“, каже Џон Хејс, професор науке о храни на државном Универзитету Пенсилваније. „А ако нисмо јели оно што је доступно, јели смо оно што је било доминантно у нашој култури. Замислите Британију педесетих, вероватно бисте јели кобасице, кувани кромпир и прекувано поврће“.

„Данас“, наставља он, „свуда можете да нађете пилећу тику“.

И док су доступност, култура и навике огромни фактори у одређивању хране коју конзумирамо, у протеклих неколико година су резултати више студија показали да особине личности такође имају одређеног утицаја на оно што изаберемо да ставимо у уста.
Хазардери који воле пикантно

На пример, према истраживањима Хејса (који признаје да обожава љуто више од 20 година) и бивше студенткиње Пен Универзитета Нађе Бирнс, људи који воле да се возе на брзим ролеркостерима или уживају да буду у центру пажње на журкама ће вероватно пре наручити најљућа пилећа крилца у понуди. У склопу две различите студије, Хејс и Бирнсова су проучавали улогу коју личност игра у конзумирању зачињене хране.

У оквиру прве, која је објављена 2013, Бирнс и Хејс су прикупили одговоре 97 људи који су рангирали интензитет узорака капсаицина (алкалоида из љуте паприке). Kада су упоредно анализирали њихове одговоре и резултате истраживања личности, открили су да људи који воле сензације (на пример, они који воле да возе брзо по кривудавом путу) су склонији томе да воле и једу зачињену храну. Такође су открили и да су људи који су осетљиви на награде (они који воле да их хвале и који воле да побеђују на такмичењима) такође склонији томе да једу зачињену храну.

Друга студија, објављена раније ове године, потврдила је ова открића и појаснила да иако особа која је осетљива на награде можда једе зачињену храну, то не значи да је обавезно и воли. Пермиса је, објашњава Хејнс за Броадлy, да „личност утиче на склоности, које утичу на конзумацију, али личност такође може да утиче на конзумацију, а да не утиче на то да вам се та храна допада“.

Он каже да ово показује колико много фактора утиче на избор хране. „Ради се о стварима као што су култура и наше гастрономско окружење, а не само о ономе што волимо да једемо“.

Најслађе ствари

Друга група истраживача је 2011. годинаиспитивала да ли концептуалне метафоре, као када некога до кога нам је стало називамо „слатким“, могу да нам пруже увид у процесе личности. После пет различитих студија, током којих је проверавано да ли учесници желе да учествују у још једном истраживању, без икакве компензације, истраживачи су открили да су људи који воле слаткише, као што су бомбоне, карамеле и чоколадни колачи, склонији томе да буду пријатељски настројени и саосећајни – праве слатке душице, у суштини.

„Људи код којих је изражена помирљивост више воле слатко него људи код којих није“, пишу аутори, „и што је можда још важније, наклоност ка слаткишима је била аналогна лабораторијским мерењима друштвене функционалности (као што су помагање, дељење и добровољни рад).

С друге стране, особа која воли црну кафу, тоник вотер или ротквице би могла да буде психопата. Према једном раду аустријских истраживача, објављеном прошле године, са скоро 1000 испитаника, они који воле горку храну и пића су склонији томе да имају асоцијалне личне особине, на пример, да буду манипулатори, неосетљиви и/или безосећајни.

„Испоставило се да је генерална склоност ка горким укусима снажан показатељ макијавелизма, психопатије, нарцизма, и свакодневног садизма.“

„Испоставило се да је генерална склоност ка горким укусима снажан показатељ макијавелизма, психопатије, нарцизма, и свакодневног садизма“, пишу аутори студије. Шта више, „резултати сугеришу да је то колико неко воли горку храну и пића постојано повезано са тиме колико је мрачна личност“.
Живот је бомбоњера

И док су научна истраживања још увек у раној фази, Алан Хирш, неуролог и психолог специјализован за лечење губитка чула мириса и укуса у Фондацији за третман мириса и укуса у Чикагу, већ годинама повезује личне особине и склоност ка одређеним укусима. Написао је низ књига о томе, укључујући и Kаквог укуса је ваша личност , између осталих. Хирш каже да су он и његов тим испитали укус и профиле личности више од 18 хиљада људи, и правили корелације користећи све, од грицкалица и доручка, до различитих укуса сладоледа.

„Практично све што радимо рефлектује нашу основну личност – страна на коју се чешљамо, боја кравате коју смо ставили, обућа коју носимо, чак и модел аутомобила који возимо“, каже Хирш за Броадлy. „Питање је следеће: јесмо ли довољно паметни да схватимо шта то значи? То је у суштини оно што смо радили са укусима“.

У склопу једне студије су испитиване склоности ка укусима вотке. Почетком двехиљадитих су је наручили тадашњи дистрибутери водке Столичнаја, и истраживачи су обављали вишесатна испитивања личности. Субјекти су онда наслепо дегустирали вотку са разним укусима, укључујући брескву, ванилу, поморанџу и друге, чиме је направљена корелација између склоности ка одређеном укусу вотке и личности.

Према Хиршовим открићима, људи који кажу да воле водку са укусом брескве су чешће „живахни, драматични, и пуни ентузијазма“. С друге стране, љубитељи водке са брусницом су чешће озбиљни, досадни у кревету и раде превише. У међувремену, конзументи вотке са ванилом су „импулсивни и ношени емоцијама“, и воле друштво других људи.
„Практично све што радимо рефлектује нашу основну личност – страна на коју се чешљамо, боја кравате коју смо ставили, обућа коју носимо, чак и модел аутомобила који возимо.“

Хирш каже да је један од могућих разлога који би објаснили зашто оно што конзумирамо у толикој мери говори о томе какви смо хронологија. „Наша личност се развија од рођења па до седме године, у исто време када стичемо склоност ка одређеним укусима хране“, каже он.

Он такође указује и на то да се делови мозга који имају везе са нашом личношћу и они где су наши системи за мирис и укус налазе у истој области. „Анатомски су веома близу једни других“, каже он. „То има неког смисла.“

Хејс, коаутор истраживања о зачињеној храни, сугерише да ова веза између избора хране и личних особина можда има везе са равнотежом природне селекције. „Људи су племенска створења“, каже он. „Ако се вратимо у доба када смо били пећински људи, јединица еволуције није једна особа, већ племе. Желимо да неки људи остану код куће и беру бобице, а желимо да други оду и улове мастодонта. Предност је када у свом племену имамо и једне и друге.“

„То је део људског условљавања“, наставља он. „Чињеница да се то јавља и код тога како се хранимо није толико изненађујућа“.

 

 

Вајс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here