Шта и како лече пчеле

Поделите:

Апитерапија је лечење уз помоћ пчела и њених производа који садрже све храњиве материје из кошнице. Владимир Милић из Краљева је пчелар 25 година, међутим у последњих годину дана одлучио се и да направи производе од пчела, али и да укључи пчеле у лечење различитих обољења.

Владимир Милић тврди да апитерапија позитивно утиче на респираторне органе, да поспешује рад срца и крвну слику, смањује шећер, јача имунитет и рад органа али и регулише телесну тежину.

“Први сам у Србији направио јединствену просторију, кућу кошницу у којој се налази 16 пчелињих друштава а преведено у бројкама ту живи негде око 700.000 пчела у летњем периоду. Ова кућица има за циљ да се у њој врши инхалација целокупног респираторног органа. Није потребно да се држи маска на уснама, директно се удише када се уђе у просторију и у њој се не може издржати више од пола сата. Све што се из кошнице удахне у човечији организам ни једна фармацеутска индустрија света не може да произведе”, казао је Милић.

Владимир Милић препоручује и свима који нису алергични да пробају лечење и убодом пчела.

“Одговорно тврдим јер имам особу из Банатског Новог Села коме су требали обе ноге да ампутирају, имао је 28 шећер, а ноге су му биле тотално одузете. Пчеле су га излечиле и сада тај човек има 6,7 одсто шећера”, додао је Милић.

Владимирова жена Милина је и сама била скептична, међутим убрзо се уверила да лечење апитерапијом даје резултате и јача организам.

“Ја сам имала јаке болове у колену и јако сам тешко ходала, нисам могла ни 50 метара да идем. Међутим од прошле године снимања нису ништа показивала и од прошле године како смо и отворили овај апи центар убодом пчела и конзумирањем ових препарата, а пре свега папарке која је донета из Украјине, изменило се нешто у мени да ни сама нисам могла да поверујем да сам ја ове године 13 километара у Грчкој ишла брзим ходом са унуком”, казала је Милина Дринић. Центар апитерапије, Краљево.

Владимир има осам пчелињих производа. Тврди да је једини на Балкану који има папарку – производ који се прави од мртвих пчела. За саму рецептуру ишао је у Украјину да би овладао техником прављења. Поред прополисове масти и папарке има и жваке од меда и воска али и лековит производ за кућне љубимце.

“Сви пчелари, а пчеларством се бави од доктора наука до физичког радника, имају на својим поседима све ово али они потцењују рад пчела. Све ово што сам ја произвео и што има у свету а што је само донесено, хиљадама и хиљадама година уназад се налази у свакој кошници. То је све пчела и сваки пчелар то има и свако од нас ово треба да презентује широј популацији”, изјавио је он.

Све што једна кошница садржи налази се у производима који чине апитерапију. Владимиров циљ је да пробуди свест људи, али и пчелара који све ово могу да произведу и сами захваљујући пчелама.

РТВ

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here