Шта је било на Славији пре Славије?

Поделите:

Трг Славија данас је једна од најважнијих раскрсница Београда којом сваког дана прође више 70 000 људи. Ипак, пре нешто више од 100 година није ни изблиза било тако.

Вратимо се у 1880. годину. Подручје данашње Славије у то време је једна огромна бара где Београђани лове дивље патке. Тако је било све док се Славијом није “позабавио” шкотски предузетник Френсис Макензи који је купио велики комад земље и расподелио на мање парцеле које је наменио за продају (Београђани су тај део касније назвали “Енглезовац”).

Убрзо је себи изградио кућу, затим су никле нове, а после тога, шта друго него кафане. У периоду немачке окупације долази до изградње кружног тока који је регулисао тадашњи саобраћај. Након завршетка рата Трг Славија мења име у Трг Димитрија Туцовића, по српском социјалисти и публицисти.

Шездесетих година отворен је хотел Славија, осамдесетих МцДоналд’с – и то први у Србији, а пре 17 година тргу је враћен оригиналан назив.

Славија је један од најпрометнијих делова Београда кроз који дневно прође више од 70 000 људи, а уједно и саобраћајница којом истовремено пролазе аутобуси, трамваји и тролејбуси, што доводи до учесталих гужви.

Ове године одлуком градских власти започета је реконструкција Трга Славија, па је тако уклоњена биста Димитрија Туцовића и измештена на Ново гробље, а на “кругу” се данас налази велика фонтана. Према процени градских урбаниста, радови ће трајати до новембра, а саобраћајне траке ће бити умногоме измењене.

ПРВА KАФАНА У ЕВРОПИ ОТВОРЕНА ЈЕ УПРАВО У БЕОГРАДУ, А ОВО ЈЕ БИЛО ГЛАВНО ПИЋЕ

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here