Šta je bilo na Slaviji pre Slavije?

Podelite:

Trg Slavija danas je jedna od najvažnijih raskrsnica Beograda kojom svakog dana prođe više 70 000 ljudi. Ipak, pre nešto više od 100 godina nije ni izbliza bilo tako.

Vratimo se u 1880. godinu. Područje današnje Slavije u to vreme je jedna ogromna bara gde Beograđani love divlje patke. Tako je bilo sve dok se Slavijom nije “pozabavio” škotski preduzetnik Frensis Makenzi koji je kupio veliki komad zemlje i raspodelio na manje parcele koje je namenio za prodaju (Beograđani su taj deo kasnije nazvali “Englezovac”).

Ubrzo je sebi izgradio kuću, zatim su nikle nove, a posle toga, šta drugo nego kafane. U periodu nemačke okupacije dolazi do izgradnje kružnog toka koji je regulisao tadašnji saobraćaj. Nakon završetka rata Trg Slavija menja ime u Trg Dimitrija Tucovića, po srpskom socijalisti i publicisti.

Šezdesetih godina otvoren je hotel Slavija, osamdesetih McDonald’s – i to prvi u Srbiji, a pre 17 godina trgu je vraćen originalan naziv.

Slavija je jedan od najprometnijih delova Beograda kroz koji dnevno prođe više od 70 000 ljudi, a ujedno i saobraćajnica kojom istovremeno prolaze autobusi, tramvaji i trolejbusi, što dovodi do učestalih gužvi.

Ove godine odlukom gradskih vlasti započeta je rekonstrukcija Trga Slavija, pa je tako uklonjena bista Dimitrija Tucovića i izmeštena na Novo groblje, a na “krugu” se danas nalazi velika fontana. Prema proceni gradskih urbanista, radovi će trajati do novembra, a saobraćajne trake će biti umnogome izmenjene.

PRVA KAFANA U EVROPI OTVORENA JE UPRAVO U BEOGRADU, A OVO JE BILO GLAVNO PIĆE

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here