Шта је ИФИМЕС? … Ко је Зијад Бећировић и ко су његови “компањони” у овој НВО /невладиној организацији

Поделите:

Прије можда стотињак година, у своје вријеме, Анштајн је рекао: “Само су двије ствари бесконачне – свемир и људска глупост!

Више од годину дана на службене е-мејлове Парламентарне скупштине БиХ, на које је повезано преко 50 корисника пресс цлипинга, односно сервиса који нам доставља преглед дневне штампе, скоро сваке седмице стижу и извјештаји некаквог института ИФИМЕС.

Шта је ИФИМЕС? Та сктаћеница је настала из пуног назива те фантомске невладине организације – Међународни институт за блискоисточне и балканске студије са сједиштем у Љубљани. Након првог извештаја који ми је стигао, одмах сам реаговао и на адресу те организације сам послао замолницу да ме избришу са колективног списака адреса посланика и запослених у Парламенту БиХ и најучтивије сам их молио да ми не шаљу своје памфлете, од којих се сваком нормалном човјеку може само живот да згади.

Али, мојих преко десетак таквих замолница није уродило плодом, то је сасвим очито, па ми материјали тог тзв. института и даље непрестано стижу, мада мене нико није лично питао да ли желим да примам извештаје ИФИМЕС-а. Но, та антисрпска организација, ничим изазвана, и даље ме терорише са бесмисленим анализама и текстовима чији садржаји не заслужују никакав коментар, осим мог закључка да се ради о злочиначкој организацији, гебелсовског типа и провенијенције.

Да би се схватило о каквом се тзв. институту ради, довољно је погледати ко су главни ликови у руководству те организације и ко су најбитнији чланови Савјета, којима су очито мизерне те функције, па су се још прозвали тзв. аналитичарима!? Шта је њихов основни задатак? Да би се на ово питање дао одговор, није се потребно много трудити. Њихов задатак је да фабрикују разне текстове, којима се, или ће се, само дестабилизовати политичка, безбједносна и економска ситуација на просторима земаља које су настале на развалинама некадашње заједничке државе СФР Југославије.

Наиме, довољно је погледати најуже руководство, које се сакупило “с коца и конопца” и све ће бити много јасније о кавом се институту ради и који су његови основни циљеви. Истина, вечина чланова су ранији пропали политичари , дипломате, дисиденти и беспосличари, који су се трансформисали у самозване аналитичаре за све и за свашта!? Ето, тако у програму тог тзв. института стоји да су у њиховом фокусу истраживања и ђеловања ИФИМЕС-а подручје Блиског истока, односно земаља Залива и Балкана (југоисточне Европе), гђе су садржајно односи између различитих ентитета утемељени на религијској, етничкој, политичкој, те националној и расној основи.

Сва та скупина разно разних ликова сама за себе каже да су њихови сарадници “признати стручњаци”, “научници”, “привредници”, “новинари”, “истраживачи”… који у пројекте укључују млађе сараднике из цијелог свијета са циљем додатне “едукације и промоције знања” и достигнућа “науке”, са нагласком на политичком и привредном повезивању унутар регије, између регија и на глобалном нивоу???

Kамо среће да је ово истина и да су задаци тог тзв. института такви. Без озбиљније анализе, довољно је сазнање да се са том братијом ухљебио и Мирко Пејановић, и то онда најбоље говори о кредибилитету и о тачности аналитичких текстова који излазе из ове “фабрике” глупости.

Мора се признати да се сва та булумента окитила највећим академским титулама и звањима. Њихове биографије су препуне разних титула са пребогатим биографским подацима из њихових досадашњих професионалних каријера.

Међутим, та скупина се није окупила ради неких научних истраживања или на изради научних пројеката, већ да својим бесмисленим анализама само компликују ионако нестабилну ситуацију на Балкану, с посебним акцентом на Босну И Херцеговину. Простор ми не дозвољава да се до краја бавим овим тзв. институтом, али сасвим ће јасно бити каквим се пословима бави ова дружина и која су њихова аналитичка достигнућа из сљедећег примјера.

У једној од својих, чини ми се, од прије два мјесеца сачињених анализа, “експерти” ИФИМЕС-а су прогнозирали да ће Милорад Додик завршити у Хашком трибуналу и да ће бити осуђен на деценијску казну за почињене ратне злочине??? Да је Гебелс којим случајем жив и да је прочитао анализу тог института, највјероватније би се одмах убио, јер би се увјерио да је скупина из ИФИМЕСА превазишла све постојеће и непостојеће лажи, интриге, клевете итд.

На крају крајева, све анализе тзв. института ИФИМЕС могу само окарактерисати као глупости, чији је једини ефекат да се са свих страна крене у фронталне нападе на институције Републике Српске и, наравно, на само њено постојање. Мој једини начин “одбране” од памфлета ИФИМЕС-а јесте – што такве саџаје одмах једним кликом бришем, јер ми не пада на ум да их уопште и отварам, а камоли да их читам!

 

Славко ЈОВИЧИЋ

slavkojovicicslavu

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here