Шта је ново донела „ракета“ на Фејсбуку?

Поделите:

Сви у Србији који користе Фејсбук друштвену мрежу су имали прилику да виде нови Explore Feed који има као ознаку иконицу ракете. Нови истраживачки фид (Страница Истражите) доноси на једном месту све Фејсбук странице које сте лајковали.

На ономе што зовемо временска линија на Фејсу или News Feed можете видети само објаве пријатеља и по неку спонзорисану ФБ страницу. Ова измена је експериментално уведена на Фејсбук шест држава у Словачкој, Србији, Камбоџи, Шри Ланки, Боливији и Гватемали и наводно ће трајати пар месеци.

Они који на Фејсбуку имају много пријатеља и који су запратили мноштво страница, заиста су имали проблем приликом претраге News Feed-a који је у претходном периоду приказивао на једном месту и објаве пријатеља и објаве страница, те је било готово немогуће прегледати не само оно што је објављено током једног дана, него ни оно што је објављено током претходних пар сати.

Сада је Фејсбук олакшао претрагу и у први план, односно у News Feed-u поставио објаве ваших пријатеља на овој друштвеној мрежи. То је свакако оно што вас првенствено занима и заиста сада је Фејсбук најзад поново примарно друштвена мрежа сачињена од статуса и коментара ваших пријатеља. Или се барем тако чини.

Након свих измена и револуција на Фејсбуку, увођења алгоритама, потпуне комерцијализације, ограничавања одређених „слобода“ корисника, стиче се утисак да је Фејс најзад решио да заиста буде друштвена мрежа увођењем овог новог фида.

Ипак, они који се професионално баве маркетингом на Фејсбуку а гледају да избегну плаћање реклама овој друштвеној мрежи, рећи ће како се заправо Фејсбук увођењем Explore Feed још више комерцијализовао. Сада ако желите да се ваша страница појави на редовној временској линији или Неwс Феед морате да је бустујете, односно да платите Цукербергу рекламу.

Питање је колико вам сад уопште значи број лајкова или пратилаца на вашој Фејсбук страници. Можете да имате 100 000 пратилаца или 100, просто ваша објава не излази на Неwс Феед-у ако је не бустујете.

Такође је тачна претпоставка појединих инфлуенсера да ће ретко ко кликнути на Explore Feed (тј на икону ракете) те да све оно што није на редовној временској линији једноставно одлази у други план и постаје мање значајно.

Од како је Фејсбук увео алгоритме којима се анализирају афинитети корисника на тој друштвеној мрежи, те се спрам тих анализа презентују садржаји који су блиски процењеним интересовањима корисника, створен је зачарани круг или филтер bubble (друштвени балон) у коме се корисник креће само у оквиру одређених садржаја без могућности да види нешто ново. Наводно Explore Feed је уведен управо да би разбио овај зачарани круг или филтрирани балон и омогућио корисницима да виде нове садржаје који им нису презентовани због претходно уведених алгоритама. Делује као да Фејсбук поправља оно што је претходно из комерцијалних разлога забрљао.

Заправо Фејсбук ће и даље користити алгоритме којима ограничава већи домет ваших објава, такође ће и даље вршити процену ваших афинитета и пласирати вам објаве које су најближе тој процени.

Шта је ново и које су последице?

Оно што је ново после увођења Explore Feed-a јесте то да сада имате бољи преглед објава ваших пријатеља. Такође, имаћете прилику да видите неке нове странице у Explore Feed-u али и даље ће се већина објава које видите кретати у оквиру процене Фејсбук компаније ваших интересовања и склоности. Такође у први план су стављене само објаве ваших пријатеља и то је оно што видите на временској линији, ако желите да видите и објаве страница морате кликнути на ракету.

Фејсбук ће имати већу зараду јер свака компанија или медиј или појединац који жели нешто да рекламира на својим страницама да би био уочен мораће ту објаву да бустује (плати).

Више ће имати утицаја на овој друштвеној мрежи креативан појединац него једна велика страница. Дакле, ако се бавите социјал медија маркетингом, сада ће вам више вредети Фејсбук профили(не један, него више профила) него странице или групе. Природни домет (organic reach) страница у свих 6 земаља где траје овај Фејсбук експеримент показује огроман пад.

Захваљујући Ракети-Explore Feed-u ће дефинитивно бити измењене кампање на Фејсу, било да су брендовске или политичке.

Фејсбук странице које имају огроман број пратилаца али немају интеракцију са својим члановима постаће готово безначајне.

Фејсбук је до сада за већину његових корисника био извор информисања, захваљујући страницама медија које су се појављивале на News Feed-u, од сада ће интернет корисници директно претраживати медије, значајно мање користећи Фејсбук, што ће се позитивно одразити на SEO оптимизацију која је захваљујући Фејсбуку готово била потиснута али негативно на сам Фејсбук, јер ће добар део интернет саобраћаја да се врати на класичне претраживаче као што су Јаху и Гугл.

Све у свему ова измена уколико постане трајна имаће читав низ последица које ће се одразити и на интернет медије али и на сам Фејсбук. Фејсбук ће се наравно потрудити да по њега негативне последице неутралише, јер је то једна ипак комерцијална платформа, али то не значи да ће његовим корисницима остати једнако примамљива друштвена мрежа као што је то била до сад. Наивно је веровати да ће Фејсбук, уколико остане на овим изменама, бити оштећен јер та компанија вреди више стотина милијарди долара и по комуникационом значају је постала оно што је телефонија била почетком и средином 20. века. Просто Фејсбук је незамењиво средство планетарне комуникације.

Жељко Ињац, РТВ

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here