Шта је специјална јединица ФИТ која је упала на север и ХАПСИЛА СРБЕ заједно са РОСУ

Поделите:

У упаду на север Kосова и хапшењу четворице Срба осим јединица РОСУ учествовала је и тренутно најелитнија јединица косовских снага ФИТ. Kако “Блиц” сазнаје, ово им је други упад на север, а први пут када су ушли учествовали су у хапшењу директора Kанцеларије за KиМ Марка Ђурића.

Подаци о овој специјалној јединици су строго чувана тајна приштинских власти. Најгрубљи опис је да су претеча такозване војске Kосова. База им је у Приштини надомак аеродрома.

Извор “Блица” наводи да је ова јединица бројчано није многољудна, али је обученија и са бољом опремом него што има РОСУ.

Зачеци ове јединице датирају из 2003. године када је имала свега два тима по 15 припадника. Током година ФИТ је мењала и имена, паје у марту 2005. године названа “Специјалне интервентне групе – ГСИ / СИГ” (на албанском “Групи Специал и Интервенимит ГСИ”).

Одабрани припадници ове јединице подељени у неколико група почетком 2008. су према наводима били потпуно обучени и названи су “Први интервентни тим” или Фирст Инцидент Теам – ФИТ. Познати су и као СИУ, односно специјализована интервенциона јединица.

ФИТ је, када би се поредлио са родовима које има Србија, најсличнији по организацији САЈ-у.

Од наоружања користе “калашњикове”, “глок 19” и “хеклер МП-5”.

 

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here