Шта је Венецијанска комисија ?

Поделите:

Венецијанска комисија често помињана у контексту промена Устава и правосудних закона у Србији, представља саветодавно тело Савета Европе, које даје мишљења у вези са уставима његових чланица и других правних норми

Венецијанска комисија, која се често помиње у контексту промена Устава и бројних правосудних закона у Србији, представља саветодавно тело Савета Европе, које даје мишљења у вези са уставима његових чланица и других правних норми.

Њена мишљења формално-правно нису обавезујућа, али се поштују у државама чланицама Савета Европе и Европске уније.

Прави назив јој је Европска комисија за демократизацију кроз право, а колоквијално име Венецијанска комисија је добила по Венецији, граду у ком од 1990. године заседа четири пута годишње, будући да је покрајина Венето донирала зграду и донира средства за састанке Комисије.

Венецијанска комисија има представнике из 61 државе – 47 држава је из Европе, осим Белорусије, а ту су и Русија, Молдавија, као и 14 чланица изван Европе, међу којима су САД, Бразил, Израел, Тунис.

Представници поменутих земаља су професори уставног права, права, судије уставних судова, редовне судије, министри правосуђа, амбасадори…

Мишљења Венецијанске комисије о уставним одредбама и другим правним нормама се усвајају гласањем по одређеним темема.

Она даје мишљења како на сопствену иницијативу, тако и на захтеве институција које су овлашћене да затраже мишљење Комисије.

Када је у питању обавезност мишљења, Европска Комија је раније експлицитно позвала Венецијанску комисију да допринесе усклађивању правног система Србије са европским законодавством, па је делом своје годишње извештаје о напретку Србије заснива и на резултату деловања Комисије.

 

 

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here