Шта кажу Срби – Којем би се царству приклонили?

Поделите:

Више од половине грађана Србије (53 одсто) сматра да Србија не треба да има војне базе ниједне од великих сила, показали су резултати истраживање “Демостата”.

Истраживање је показало да 20 одсто мисли да то треба дозволити Русији, а два одсто САД-у.

Истраживање “Kојем би се царству приклонили…Србија између Истока и Запада” показало је и да већина испитаника, њих 41 одсто, сматрају да је Русија највећи пријатељ Србије, а следе Kина са шест одсто, Грчка четири одсто, Македонија (три одсто) и Црна Гора и Немачка са по два одсто).

С друге стране, према резултатима истраживања која су данас представљена, на питања у којој би земљи, после Србије, највише волели да живе и коју би државу препоручили својој деци за живот и рад, предњаче западне земље.

Тако је 11 одсто испитаника на питање у којој би земљи највише волели да живе навело Немачку, седам одсто Швајцарску, по пет одсто Аустрију, Италију и Шведску, док се четири одсто изјаснило за САД.

Својој деци би за живот и рад 16 одсто испитаника препоручило Немачку, 11 одсто Швајцарску, по пет одсто Аустрију и САД, а по цетири одсто Шведску и Норвешку.

Главни истразивач Срећко Михаиловић рекао је да је очигледно када је у питању економија и доношење рационалних одлука везаних за квалитет живота грађанин Србије је оријентисан ка Западу, а када је реч о пријатељству или неким традиционалним осећањима онда је оријентисан ка Истоку.

Михаиловић је рекао да многе његове колеге кажу да истраживање није ни требало радити јер су познати резултати.

“Србији је срце на Истоку, а џеп на Западу. То је налаз многих истраживања на ову тему”, навео је МИХАИЛОВИЋ на представљању резултата истраживања које је, како је навео, спроведено на репрезентативном узорку од 1.200 испитаника.

Kада је реч о политичким оријентацијама које су повезане са преференцијама страних земаља, налази истраживања су показали да испитаници који су на председничким изборима гласали за Александра Вучића у 51 одсто случајева као највећег пријатеља Србије виде Русију, док они који ће на следећим парламентарним изборима гласати за СНС у 54 одсто случајева виде Русију као највећег пријатеља Србије.

Они који су гласали за Вучића “дали” би базе у Србији само Русији и то у 28 одсто случајева, а 21 одсто Вучићевих гласача својој деци би за живот и рад препоручили Немачку.

Михајловић каже да је занимљив и налаз у вези са старости испитаника и њихових одговора на четири питања у истраживању.

Наиме, додаје, показало се да млади испитаници у односу на просек имају нешто повољнији однос према западним земљама, него што имају према Русији, за разлику од најстаријих испитаника, поготово старијих од 75 година, који су више оријентисани ка Русији.

 

 

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here