Шта НАТО хоће са Србима

Поделите:

Србија не може тежити ка чланству у Европској унији уз непријатељски став јавности према НАТО, јер треба водити рачуна да је већина држава ЕУ у чланству алијансе, речено је на Округлом столу посвећеном нацртима нових стратегија националне безбедности и одбране.

Говорећи о “кампањи” везаној за коришћење противтенковске муниције са осиромашеним уранијумом током ваздушних удара НАТО 1999. године, директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић је изјавила да је контрапродуктивно да се такве ствари заснивају на тврдњама једног члана италијанског парламента које је аргументовано демантовало Министарство одбране у Риму.

Министарство туризма Србије би требало да размисли колику јој штету чини та сулуда кампања, рекла је Милић, наводећи да у Србији постоји око 100.000 тона токсичног отпада.

Милић је констатовала да је у нацртима стратегија чланство Србије у ЕУ препознато као национални интерес и оценила да је добро што је планирано јачање капацитета државе за реаговање у ванредним ситуацијама.

“Препознато је да су невојне претње вероватније да се догоде него војне”, изјавила је Милић.

Према њеним речима, у стратегијама се наводи да је независност Kосова највећа безбедносна претња, мада је Београд у процесу нормализације односа са Приштином, због чега се стиче утисак да аутори нису уочили напоре које је Србија уложила у бриселским преговорима.

Милић је оценила да Србија има простора да прихвати да су њени државни функционери одговорни за губитак Kосова 1998. и 1999. године.

Члан преговарачког тима са ЕУ Владимир Атељевић је изјавио да постоје изазови и претње са којима Србија не може сама да се избори, због чега интеграција у безбедносни систем Уније помаже Србији да унапреди своју безебедност.

“Србија и ЕУ се суочавају са бројним идентичним изазовима и претњама, као што су миграције и тероризам”, рекао је Атељевић.

Он је констатовао да је интеграција Србије у ЕУ важна не само за државу Србију и њене грађане, већ и за Унију, не само што се тиче безбедности.

ФоНет

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here