Шта пише у поверљивом извештају ECFR о промени “граница” Косова?

Поделите:

Промена граница на Косову не би прошла без насиља, наведено је у поверљивом Извештају, сачињеном за потребе Европског савета за спољне односе (ECFR), пан-европске организације формиране 2007. године, у који је приштинска Коха имала увид.

Извештај садржан на три стране приредили су Норберт Ретген, актуелни председник Одбора за спољне послове у немачком парламенту и Роберт Купер, бивши супервизор у техничком дијалогу Београда и Приштине, а на основу разговора са амбасадорима више европских земаља у Приштини.

Наведено је да је косовски председник, Хашим Тачи, почео да губи подршку страних посматрача на Косову, док би међу противницима његове идеје за промену граница и размену територија, могли да буду и премијер Рамуш Харадинај, председник парламента Кадри Весељи , као и опозициони покрет Самоопредељење.

“Обе стране у дебати о идеји ‘корекције граница’ су јасно дефинисане: премијер Рамуш Харадинај, председник парламента Кадри Весељи, и Самоопредељење противе се идеји, док је председник Хашим Тачи главни заговорник”, стоји у поменутом извештају.

Ретгген и Купер указују да упркос свим разликама у ставовима земаља о идеји територијалне размене, европски амбасадори са којима су разговарали, јединствени су у ставу да до промена границе не може доћи мирним путем и да би то подстакло Србе на исељавање с Косова.

Коха преноси и да у завршном делу извештаја пише да су две идеје, Заједница српских општина и визна либерализација за Приштину, како се наводи, мртве.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here