Шта се дешава у Дверима: Смена Нога, одлази већина чланова Политичког савета?

Поделите:

Цех због дебакла Двери у коалицији са Доста је било на протеклим београдским изборима први би могао да плати Срђан Ного, народни посланик овог покрета и председник београдског одбора, преносе београдски штампани медији. У странци се ових дана распламсао сукоб због лошег резултата, а чуле су се замерке да кампања није била добро осмишљена, да су прављене озбиљне грешке и да их је коштала и сарадња са ЂБ. За главног кривца проглашен је – Ного, пишу “Новости”.

Слична сазнања има и “Данас”. Чланови Двери незадовољни су чињеницом да је њихов покрет остао испод цензуса. Сматрају да кампања није осмишљена како треба и да за то неко треба да сноси последице, као и да је највећи кривац за то председник београдског одбора и председник антикорупцијског тима Двери. Извор овог листа тврди, ипак, да ће Председништво Двери само формално сменити Срђана Ногу, како би се смириле страсти у странци, али да ће он заправо добити нека нова задужења.

У Дверима нису желели ни да потврде, али ни демантују поменута сазнања. Kажу да је седница Председништва заказана за понедељак увече и да ће се тада разговарати о резултатима Двери на београдским изборима.

Осим смена у врху странке, Двери би могле ускоро да остану и без већине чланова Политичког савета. Председник тог савета Kоста Чавошки и професор Филолошког факултета Мило Ломпар већ су напустили то саветодавно тело. Шта ће урадити остали чланови Политичког савета, који су средином јануара, најавили да ће напустити покрет због неприродног коалиционог савеза Двери и Доста је било Саше Радуловића, остаје да се види.
Због београдских избора неспоразум између Политичког савета и руководства Двери је замрзнут како сукоб не би штетио рејтингу Двери. Очекује се да ће, након „катастрофалних резултата“ на београдским изборима, и та тема доћи на дневни ред.

Оставке су средином јануара најавили сем Чавошког и Ломпара и доцент на Правном факултету у Kрагујевцу Зоран Чворовић, професор Александар Липковски, као и публициста Срђа Трифковић.

Поједини чланови ПС Двери тада су тврдили да не желе да буду фикус-покриће за коалиционе савезе, који са „српског становишта“ представљају противприродни блуд. Већина чланова Политичког савета Двери била је за то да овај покрет на београдске изборе треба да изађе у коалицији са Демократском странком Србије на чијем је челу Милош Јовановић и са Покретом за здраву Србију Милана Стаматовића, али да нико од њих није био за коалицију са Сашом Радуловићем.

Чланови Политичког савета Двери сматрају да се њихов предизборни страх због коалиције са „неозбиљним људима из Покрета Доста је било показао оправданим“ и надају се да се краткорочни опортунизам, ма како правдан, неће показати фаталним за будућност Двери.

Покрет Двери напустиће и њихови савезници и саветници из радне групе за Kосово и Метохију коју су им помагали у организовању трибина – Дејан Мировић, Марко Јакшић, Славиша Ристић, Драгана Трипковић.

 

 

Телеграф

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here