Шта се крије иза поскупљења горива?!

Поделите:

„Наводно дижу цене због пораста цене сирове нафте на светском тржишту, а реално на њих не утиче светска цена нафте, већ хоће само да што више зараде“

Нафтна индустрија Србије (НИС) диктира цену горива у Србији, ценовник мења два пута недељно и за пет дана, због жеље да што више заради, подигла је цену дизела за више од три динара по литру.

Један возач сликао је фискалне рачуне које је током прошле недеље добио на НИС-овим пумпама, а на њима се јасно види да је литар горива за три дана поскупео најпре са 171,4 динара на 172,4, а након тога је у наредна два дана цена горива порасла за још два динара.

Возач сам и не могу чуду да се начудим. Цена горива скаче док се окренем, а хиљадарка је све мана и мања – каже Љубодраг Ристић (33) за наш лист.

Милан Ракић, председник Удружење приватних нафташа Србије, рекао је за „Ало!“ да до поскупљења горива у Србији долази пре свега због спекулација на тржишту које прави НИС.

– НИС диктира цене горива у Србији. Наводно диже цене због пораста цене сирове нафте на светском тржишту, а реално на њих не утиче светска цена нафте, већ хоће само да што више зараде. НИС је, наиме, основни произвођач и прерађивач сирове нафте и произвођач моторних горива у Србији и као такав диктира цену горива у нашој земљи. Дневно се производе између шест и осам милиона литара моторних горива – каже наш саговорник и додаје:

– Једна четвртина стиже из домаћих извора, а три четвртине из увоза, дакле, не могу да имају толике ценовне ударе на улазну цену производње. Дакле, сирова нафта не може данас да се увезе и одмах да почне прерада, то не постоји – истиче Ракић.

И Небојша Атанацковић, председник Надзорног одбора компаније „Нафта“, сматра да кретање цена у нашој земљи када је гориво зависи од НИС-а.

– НИС једини има рафинерију у земљи. Та компанија можда једина има могућност да буде јефтиније од осталих – као највећи, НИС има највише могућности да најмање поскупи, међутим, то није случај. Остали гледају ценовник НИС-а, који се мења два пута недељно. Гориво је већ поскупело и његова цена ће још расти – објаснио је он.

На већини бензинских пумпи, бензин БМБ 95 је достигао цену од 157 динара, а евродизел 167 динара за литар, док квалитетнија горива обогаћена адитивима коштају преко сваке мере, па „бољи дизел“ иде у небеса – коша више од 170 динара.

Цена дизел (евро/л) Евродизел У односу на просечну цену у региону

Албанија 1,453 11,98%

Грчка 1,427 9,98%

Хрватска 1,416 9,10%

Србија 1, 415 9,04%

Словенија 1,306 0,65%

Црна Гора 1,300 0,19%

Румунија 1,276 -1,67

Мађарска 1,262 -3,52

БиХ 1,184 -8,77

Бугарска 1,156 -10, 94

Македонија 1,090 -16,03

Просечна цена у региону 1,198

 

ало

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here