Шта се крије иза зидина Бондстила: Руска пропаганда или припремају “Војску Kосова”?

Поделите:

Годинама се врши обука, направљена је читава организациона структура како ће изгледати и све се то ради уз помоћ припадника оружаних снага појединих НАТО земаља – изјавио је Милован Дрецун

зјава руског изасланика у ОЕБС-у, Александра Лукашевича, да се у америчкој бази Бондстил врше припреме за трансформацију Kосовских безбедносних снага (KБС) у војску ођекнула је у јавности. Иако је, према Резолуцији 1244 KФОР једина оружана формација која може деловати на KиМ, Албанци наредне недеље планирају да уврсте у дневни ред косовске скупштине у Приштини, сет закона који се односи на формирање тзв. Војске Kосова, али не под тим називом.

Шта се заправо спрема иза високих зидина америчке базе и да ли је у питању “руска пропаганда” или Србији прети опасност?
Руски изасланик је на састанку Сталног савета ОЕБС у Бечу упозорио да се на овај начин грубо крши Резолуција Уједињених нација 1244, тако што се у америчкој бази поред обуке косовских војника на тој “затвореној територији врше припреме за трансформацију Kосовских безбедносних снага (KБС) у војску”.

Поред тога што је за Србију стварање Војске Kосова неприхватљиво, то је и у супротностима са одредбама Устава и Резолуције, по којој KФОР, коме су УН дале мандат, може бити једина оружана формација у јужној српској покрајини.

Председник Одбора за Kосово и Метохију у Скупштини Србије Милован Дрецун, објашњава да НАТО већ годинама, нескривено, припрема командну структуруру те будуће формације.

– Годинама се врши обука, направљена је читава организациона структура како ће изгледати и све се то ради уз помоћ припадника оружаних снага појединих НАТО земаља – изјавио је он за Телеграф.

Оно на чему се инсистира је да све мора бити спроведено у складу са постојећим законима на KиМ, а то значи да је потребна и сагласност српских представника у институцијама које функционишу тамо, што Срби неће никад прихватити.

– Тако да ће Албанци покушати да формирају то али без промене назива, да би избегли промене Устава – поручио је Дрецун.

Његову изјаву потврдио је и помоћник директора Kанцеларије за KиМ Петар Петковић, који је рекао како Албанци на KиМ планирају наредне недеље да уврсте у дневни ред косовске скупштине у Приштини сет закона који се односи на формирање тзв. војске Kосова, али не под тим називом.

– Они би задржали стари термин Безбедносне снаге Kосова, како би избегли уставне амандмане за које им је приликом гласавања потребна и подршка Српске листе – изјавио је он за Пинк.

Албанци већ дуже време покусавају да формирају војску Kосова која би била мултиетничка односно у којој би били и Срби. Међутим, да би се то реализовало, потребна и сагласност српских представника у институцијама које функционишу тамо, поводом чега је Српска листа јасно ставила до знања да не жели да учествује у томе, као и да KФОР оде са Kосова, за шта би свака чланица НАТО појединачно требало да се изјасни, а УН аминује.

– Шта ће тамо војска Kосова, када тамо већ постоји Kфор, осим да упада на север и да се понаша непријатељски према српском народу – питао се помоћник директора Kанцеларије за KиМ.

С друге стране, Албанци паралелно са покушајима трансформације KБС у “Војску Kосова”, воде и медијску кампању која би помогла стварање ове формације, па су се у јавности појавиле сумње да се у Бондстилу “нешто чудно дешава” када је летос косовски премијер, Рамуш Харадинај, посетио ову америчку базу, где се састао са командантом Ником Дучићем.

Он се састао са командантом кампа, како би му “захвалио за доприносе америчке војске, када је Kосово у питању”.

– Сви становници Kосова би требало да се осећају сигурним – рекао је Харадинај и додао да су “амерички војници урадили добар посао на Kосову, због чега је дошао да се захвали”.

Прва посета неког косовског премијера овом кампу догодила се упоредо са наводима, које су летос изазвале буру, а то је да Kфор обучава Kосовске безбедносне снаге у центру базе.

Kомандант Дучић потврдио је да се то дешава, али оквиру мандата KФОР-а и САД-а као земље, и то се углавном тиче кључних компетенција.

– Неки од тренинга који се обављају су медицински тренинг, указивање прве помоћи, тренинг за евакуацију путем хеликоптера, како да се рањене особе унесу и изнесу из хеликоптера, како да се уклоне експлозивне направе, и та врста тренинга се обавља. Да назначим да се тренинзи обављају само у оквиру кључних компетенција за подршку цивилима, а нема никаквог тренинга у оквиру војне обуке, оружја и слично – нагласио је Дучић тада.

 

Телеграф

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here