Станишић тражи привремено пуштање на слободу због болести

Поделите:

Јовица Станишић, некадашњи шеф Службе државне безбедности, затражио је од суда у Хагу да га због болести пусти на привремену слободу до краја доказног поступка оптужбе.
Према налазима лекара у Хагу и Београду, Станишић пати од хроничне болести органа за варење и депресије. Поновљени судски процес Станишићу и његовом сараднику Франку Симатовићу Френкију почео је 13. јуна, а до сада су саслушана тројица сведока тужилаштва, преноси Срна.

Како наводе, пре почетка поновљеног суђења, Станишић је тражио да му буде дозвољено да први део суђења прати из Београда, одричући се права да буде присутан у хашкој судници, што је расправно веће одбило у мају, уз оцену да је неопходно да оптужени буду присутни током уводне речи тужилаца.

Расправно веће је рада навело и да није искључено да ће касније Станишићу због болести дозволити да процес прати из Србије, а одбрана је управо, позивајући се на ту одлуку судија, данас нагласила да би се процес много брже одвијао уколико би га првооптужени пратио из свог дома у Београду. Због Станишићеве болести суд заседа три дана недељно по три сата, уз једночасовну паузу.

И другооптужени Симатовић затражио је да буде пуштен на привремену слободу у Србију током летње судске паузе.

Станишића и Симатовића оптужница терети за прогон, убиства, депортације и присилно премештање хрватских и муслиманских цивила током ратова у Хрватској и БиХ, од 1991. до 1995. године.

После првог суђења, првостепено веће Хашког трибунала ослободило је, 29. маја 2013. године, Станишића и Симатовића кривице по свих пет тачака оптужнице, али је Апелационо веће Трибунала усвојило 15. децембра 2015. године кључне основе жалбе, коју је на ту пресуду уложило Тужилаштво и поништило ослобађајућу пресуду, те наложило да процес буде поновљен.

Данас.рс

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here