Старо сајмиште: Меморијал бола у надлежности Републике

Поделите:

Нови пропис о меморијалном комплексу на Старом сајмишту ускоро на јавној расправи. Брига о овом стратишту биће пребачено са градског на републички ниво

Питање меморијалног комплекса на Старом сајмишту, у коме је током Другог светског рата страдало око 11.000 Срба, скоро 7.000 Јевреја и неколико стотина Рома, пребачено је са градског на републички ниво.

Текстом нацрта закона о Сајмишту и Меморијалним комплексом установе бавиће се убудуће републичка комисија, која ће бити формирана у наредне две недеље. После тога знаће се и које министарство ће званично бити предлагач овог „лекс специјалиса“.

Текст закона завршен је почетком лета и очекује се да он до краја јесени оде на јавну расправу. Како је за „Новости“ потврдио епископ славонски Јован Ћулибрк, председник актуелне Комисије за Сајмиште, која се до сада бавила овим питањем, њен следећи састанак заказан је за 23. септембар:

– Сајмиште је од почетка третирано као градски проблем, мада је оно много више од тога, што се види и из текста нацрта закона. Како се посао око доношења закона примакао крају, логично је да он пређе на републички ниво.

Према закону, на Сајмишту неће постојати три музеја, као што се спекулисало, већ једна кровна институција. Под њом ће бити музеји Холокауста и ромског страдања, који ће имати аутономију – посебне директоре и подрачун, као и своје програме, али неће бити засебна правна лица. На прошлонедељној седници Комисије за Старо сајмиште формирано је и Међународно саветодавно тело, које ће помоћи у осмишљавању будућег изгледа Меморијалног комплекса. На челу је Ефраим Зуроф, директор центра „Симон Визентал“.

– Улога овог тела је да помогне да наш будући меморијал буде део светске мреже меморијала, као и да буде у складу са међународним стандардима – каже епископ Јован.

ЗЕМЉИШТЕ

У предходне три године Град Београд иселио је Централну кулу на Сајмишту, пописао легалне и нелегалне кориснике у другим павиљонима, расписао конкурс за идејни пројекат за Централну кулу… Када „лекс специјалис“ ступи на снагу, почеће и експропријација земљишта за меморијални комплекс.

Аутор: В. Ц. С.

Поделите:

2 Коментари

  1. Hm,hmm…hoce li autonomiju,da dobiju i partizanska deca,,u delu,gde je bilo preduzece,servis za pooravku moskvica i volgi Rade Koncar,u pogonu na stubu,citao sam ” logor za partizansku decu….posle svakog krecenja hale,majstor Cosic bi pazljivo,obrisao krec ” da se ne zaboravi”.. Kako je govorio majstor Cole.

    • Што ће партизанској деци “аутономија” – сви имају ВЕЛИКЕ, незарађене и наслеђене станове, попут тебе, а млађи су СВИ ОДБЕГЛИ, па и унука Радета Кончара – у мрску Канаду. А кад преци те деце дођу на попис злочина које су вршили, “деца” ће их се одрећи.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here