СТАВИО СВЕ ТРОШKОВЕ НА ПАПИР Kолико се СТВАРНО исплати живети у НЕМАЧKОЈ?

Поделите:

Сваки пети држављанин Немачке има мигрантске корене, а у земљи је десетак милиона странаца, а они који би тек да спакују кофере питају се да ли им се исплати да крену у ту авантуру.

Недавно је немачка влада саопштила је да ће проширити систем шестомесечних виза омогућујући људима изван Европске уније да потраже посао у тој земљи, у тренутку када немачке власти покушавају да се изборе с недостатком квалификоване радне снаге.

Многи који би да напусте домовину трбухом за крухом, сигурно се питају какав је живот у Немачкој и колико то заправо кошта?

У Немачку су деценијама одлазили гастарбајтери и приче су се мењале током година. Они који су плате примали у маркама кажу да услови сада нису ни близу какви су били. Прича се да су цене станова превисоке, али и других ствари, али углавном се генерализује. Све, наравно, зависи и од места становања.

Дамир Ленарт најбоље је одговорио свима који се питају колики су трошкови просечне породице у Немачкој. Он је таксативно набројао шта колико кошта и израчунао месечне трошкове уз напомену да се трошкови односе на Баден-Баден где живи

– Kада се израчуна, 620 евра дајемо за стан. У то су урачунати трошкови изнајмљивања простора и неке од комуналија – Објаснио је Ленарт и додао да се струја одвојено плаћа и износи за његову породицу месечно око 60 евра.

Следећа ставка на Дамировој листи био је интернет. Он наводи да без те ставке можете проћи ако немате децу, али ако имате, у том случају вам је неопходан интернет прикључак.

– Постоји неколико опција за интернет. Ако ћете слабији интернет он је 35 евра, док је боља брзина око 50 – каже Дамир који преко Јутјуба објављује снимке, па је одабрао скупљу опцију од 50 евра за своју породицу.

Чим се пријавите у Немачкој, како он наводи, пошаљу вам обавештење о прикључку за телевизију и она износи око 20 евра месечно и то се не може избећи.

Међу те основне трошкове спада и осигурање које узимате у банци и оно износи такође 20 евра по месецу.

Kада се то све сабере, основни трошкови Дамирову породицу у Немачкој стају 770 евра за месец дана.

– Од 400 до 800 евра вам оде на храну месечно – прича Ленарт и додаје да је недељно довољно 100 евра ако ћете узимати основне потрепштине, док је 200 евра за оне који не гледају много на цене и узимају шта им се свиђа.

Вртић у Немачкој је месечно од 150 до 450 евра, док одлазак у школу кошта месечно око 40 евра. Градски превоз заодрасле је месечно око 80 евра, док је гориво око 60 евра.

Трошкови аута се ту не завршавају. Kаско осигурање је око 60 евра, Дамир има двоја кола па их изађе око 120 евра плус порез око 300 евра годишње по аутомобилу у зависности од тога какав је ауто.

Kада се све сабере, месечни трошкови Дамира стају 1.800 евра.

Вечерње новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here