Степинцу (још) далеко ореол

Поделите:

Данас последњи састанак комисије СПЦ И Римокатоличке цркве. Одлука неће бити донесена одмах по завршетку дијалога

ОДЛУКА о канонизацији контроверзног хрватског кардинала из времена Другог светског рата неће бити донета одмах по окончању дијалога Мешовите комисије Српске православне цркве и Хрватске бискупске конференције. Овој одлуци претходиће додатне анализе, процене и сучељавања аргумената унутар Римокатоличке цркве. Главну реч о том питању донеће католички поглавар, с тим што ни у Ватикану нису сагласни да ће то бити баш папа Фрања.

Да ће и последњи чин Степинчевог проглашења за светитеља бити посебан процес, указује већина познавалаца рада и начина одлучивања у Ватикану. Тај корак, како се преноси, у вези је с папином тврдом жељом да настави изградњу односа са Московском патријаршијом и православним светом.

Та атмосфера, како истичу познаваоци ватиканских прилика, одредиће и последњи сусрет чланова српско-хрватско теолошко-историјске комисије за расветљавање ратног и поратног дела контроверзног надбискупа који ће се данас окупити у Риму. Тај састанак последњи је у плану разговора направљеном прошле године.

Штури извори из Српске патријаршије кажу да ће и овим састанком, као и претходним, руководити председник ватиканског Одбора за историјске науке опат Бернардо Ардура. На питање да ли ће се чланови комисије видети и са папом Фрањом, у уторак у СПЦ нису имали одговор.

– Очекујемо и да овај састанак протекне у атмосфери размене научних аргумената и да буде својеврсни биланс претходних састанака – кратко је, за “Новости”, речено у седишту СПЦ.

Највећа сметња досадашњем току разговора о Степинцу била је блокада ватиканских архива, па многи очекују да се успостављени дијалог у другачијој форми усмери на то питање. Света столица располаже многобројним документима који могу да помогну у расветљавању супротстављених ставова о Степинцу, али су, упркос обећањима римске курије, они остали далеко од очију јавности.

ЋУТАЊЕ ЦРКАВА

ДОГОВОР делегација СПЦ и Римокатоличке цркве био је да се не издају саопштења нити износе било какви утисци са скупова, како рад историчара и теолога не би био оптерећен притиском јавности.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here