Stepincu (još) daleko oreol

Podelite:

Danas poslednji sastanak komisije SPC I Rimokatoličke crkve. Odluka neće biti donesena odmah po završetku dijaloga

ODLUKA o kanonizaciji kontroverznog hrvatskog kardinala iz vremena Drugog svetskog rata neće biti doneta odmah po okončanju dijaloga Mešovite komisije Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije. Ovoj odluci prethodiće dodatne analize, procene i sučeljavanja argumenata unutar Rimokatoličke crkve. Glavnu reč o tom pitanju doneće katolički poglavar, s tim što ni u Vatikanu nisu saglasni da će to biti baš papa Franja.

Da će i poslednji čin Stepinčevog proglašenja za svetitelja biti poseban proces, ukazuje većina poznavalaca rada i načina odlučivanja u Vatikanu. Taj korak, kako se prenosi, u vezi je s papinom tvrdom željom da nastavi izgradnju odnosa sa Moskovskom patrijaršijom i pravoslavnim svetom.

Ta atmosfera, kako ističu poznavaoci vatikanskih prilika, odrediće i poslednji susret članova srpsko-hrvatsko teološko-istorijske komisije za rasvetljavanje ratnog i poratnog dela kontroverznog nadbiskupa koji će se danas okupiti u Rimu. Taj sastanak poslednji je u planu razgovora napravljenom prošle godine.

Šturi izvori iz Srpske patrijaršije kažu da će i ovim sastankom, kao i prethodnim, rukovoditi predsednik vatikanskog Odbora za istorijske nauke opat Bernardo Ardura. Na pitanje da li će se članovi komisije videti i sa papom Franjom, u utorak u SPC nisu imali odgovor.

– Očekujemo i da ovaj sastanak protekne u atmosferi razmene naučnih argumenata i da bude svojevrsni bilans prethodnih sastanaka – kratko je, za “Novosti”, rečeno u sedištu SPC.

Najveća smetnja dosadašnjem toku razgovora o Stepincu bila je blokada vatikanskih arhiva, pa mnogi očekuju da se uspostavljeni dijalog u drugačijoj formi usmeri na to pitanje. Sveta stolica raspolaže mnogobrojnim dokumentima koji mogu da pomognu u rasvetljavanju suprotstavljenih stavova o Stepincu, ali su, uprkos obećanjima rimske kurije, oni ostali daleko od očiju javnosti.

ĆUTANJE CRKAVA

DOGOVOR delegacija SPC i Rimokatoličke crkve bio je da se ne izdaju saopštenja niti iznose bilo kakvi utisci sa skupova, kako rad istoričara i teologa ne bi bio opterećen pritiskom javnosti.

Novosti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here