Стигла правда за “грађане другог реда”, продавали нам храну лошијег квалитета

Поделите:

Пракса довођења у заблуду потрошача од највећих светских компанија које су купцима источне Европе продавале разне производе лошијег квалитета од оних намењеним развијеним земљама ЕУ, ускоро би могла бити прекинута.

Европски парламент, са већином од 464 гласа “за”, изгласао је извештај о различитом квалитету производа за источна и западна тржишта. То значи да је ЕУ препознала и признала да велики светски брендови производе исте производе различитог квалитета, боље за западноевропске земље, а лошије за источноевропска тржишта, укључујући и Балкан.

Сада следи промена смернице о непоштеној пракси, као и оснивање одвојеног европског тела које ће се бавити регулацијом и тржишном контролом. Са новим смерницама биће кажњени произвођачи који буду продавали исте производе различитог квалитета.

Производи светских марки на балканском тржишту само су изгледом слични онима у западној Европи. Грађани из декларације могу видети шта се све налази у производу који су купили, али не и да ли је ли тај производ бољи или лошији него у остатку Европе.

Пасте за зубе, детерџенти, чоколаде, шампони, па чак и млеко, месни производи, уређаји и козметика далеко су неквалитетнији на Балкану у односу на производе на Западу. Тако на балканско тржиште стижу чоколадни производи с више шећера, а мање лешника и какаа, док је мирис детерџената за одећу непостојанији од истих артикала које користе грађани у западној Европи.

У земље Балкана роба лошијег квалитета стиже углавном из Румуније, Пољске, Бугарске и Мађарске, где велике компаније имају производњу намењену источном тржишту.

NSUŽIVO

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here