Сто геј-парадера у центру Београда, а обезбеђују их јаке полицијске снаге

Поделите:

АЗДЕЈКОВИЋ: ЖЕЛИМО ДА НАС ГРАЂАНИ ВИДЕ – ШЕТАТИ У ТАМПОН-ЗОНИ НЕМА НИКАКВОГ СМИСЛА“

Председник Геј лезбејско инфо центара Предраг АЗДЕЈКОВИЋ: „Предлог да Ана Брнабић буде председница Владе важан је у симболичном смислу пошто ће је грађани као геј особу гледати сваког дана“ 

ОКО 100 учесника Параде поноса кренуло је данас око 12.00 сати из Пионирског парка у протестну шетњу ка Тргу Републике у центру Београда.

Саобраћај је на Тргу Николе Пашића тренутно је блокиран, а скуп обезбеђују јаке полицијске снаге.

Учесници Параде носе транспаренте „Понос Србије“, „Нека сви наши гласови оре се“, „Хоћемо живот достојан човека“ и „Подршка је важна“, као и заставе дугиних боја.

Данашњу Параду званично је отворила кума прајда Снежа Јовић, особа са инвалидитетом, која је учесницима шетње поручила да нико не треба да дозволи да буду дискриминисани по било ком основу.

Уочи почетка шетње, председник Геј лезбејско инфо центара Предраг Аздејковић изјавио је да је данашња Парада поноса у центру Београда прилика да грађани виде припаднике LGBT заједнице.

 Аздејковић је агенцији Бета рекао да иако се данас у Београду одржава Прајд град није блокиран, нема хеликоптера, ни војске, нити је на обезбеђење скупа потрошено милион евра.

„То је био наш циљ јер желимо да нас грађани виде. Шетати у тампон зони нема никакве сврхе“, казао је Аздејковић.

Он је навео и да су кључни захтеви LGBT заједнице према Влади Србије нулта толеранција према насиљу, регулисање личних докумената за трансродне особе, боља примена закона и акционог плана Владе Србије против дискриминације.

„Имали смо примере насиља према трансродним особама где је полиција мало зашкрипала, а чак се и ставила на страну насилника, а и онда када полиција уради свој део посла све стане пред Тужилаштвом. Ти процеси онда дуго трају а насилници се извуку са шест месеци условне казне затвора“, казао је Аздејковић.

Он је додао и да акциони план Владе Србије за смањење дискриминације истиче следеће године а да још ништа на том плану није урађено, нарочито када је реч о правном регулисању истополних заједница.

Коментаришући саопштење Европске асоцијација организатора „Прајдова“ да у Београду постоји само један организатор Параде поноса и да због тога не подржава данашњи скуп, Аздејковић је рекао да је та организација изманипулисана, као и да у многим земљама света постоји више прајдова.

„Ово данас је Парада поноса Србије, а у септембру се одржава Београд прајд“, казао је Аздејковић.

Додао је предлог да Ана Брнабић буде председница Владе важан у симболичном смислу пошто ће је грађани као геј особу гледати сваког дана.

Прајд викенд, до 26. јуна, у оквиру којег је и Прајд шетња, организују удружења грађана Егал, Loud&Queer и Геј лезбејски инфо центар.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here