„Што пре Србија призна Косово…“

Поделите:

Професор на америцком Универзитету Џон Хопкинс Данијел Сервер сматра да ће главни циљ председника Србије Александра Вучића током разговора у Вашингтону бити да успостави боље, директне односе са новом администрацијом.
– Верујем да ће Вучић тражити и подршку амбицијама Србије за чланство у ЕУ – рекао је Сервер за Тањуг уочи Вучићевих разговора у Вашингтону, почев од сусрета са потпредседником Мајком Пансом, али и саговорницима у Конгресу.

Према његовим речима, Вучић у Вашингтону може да тражи посебан третман за Србију, али указује да је Србија већ имала такав третман када је постала земља кандидат за чланство.

– Будући специјални третман ће више зависити од Еврољана, него од САД, али САД су вољне да подрже разумне предлоге за убрзање чланства у ЕУ, не само за Србију већ и за друге земље – додаје Сервер.

Вашингтон не одустаје од подршке независности Косова

– На крају, међутим, сви у Вашингтону, Бриселу и на Балкану, изузев Србије, разумеју да ће Београд морати, у овој или оној форми, да прихвати незавиност Косова пре уласка у ЕУ – тврди Сервер.

– Што дуже буде чекала да то уради то Србија мање може очекивати посебан третман – сматра Сервер.

Према његовом мишљењу, Србија може да очекује пуну подршку САД када је реч о заштити српске мањине на Косову.

Међутим, истовремено, додао је, САД неће одустати од подршке независности Косова.

– Американци желе да Приштина уложи максимум напора, како би војска Косова била формирана без активног противљења из Београда или косовских Срба, али ће Вашингтон на крају подржати – оцењује он.

Такође, ако Рамуш Харадинај постане премијер, Америка очекује од Србије да прихвати такав исход, додаје Сервер.

Он очекује да ће се се бриселски дијалог наставити на председничком нивоу и указује да не зна када ће врата ЕУ бити поново отворена за нове чланице, али сматра да је најбоље бити припремљен када тај тренутак дође.

Трампу не сметају пријатељски односи са Русијом

Кад је реч о српско-руским односима, који су, по многима, спорни с гледишта САД, Сервер оцењује да „Трампова администрација свакако разуме оне који желе да имају добре односе са Русијом, што је нешто чему тежи и он сам“.

– Али, то неће бити лако још дуго времена, јер Русија наставља да се меша у америчке и европске Он је навео да за то постоје и други разлози, попут „анексије Крима, подшке онима који су упали у македонски парламент, пропаганде преко медија као што су Спутњик и Раша тудеј и подршке неуспелом пучу у Црној Гори“.

Он такође сматра да Европска унија у своје чланство не би примила оног ко на својој територији пружа гостопримство објекту попут руског хуманитарног центра у Нишу.

– Претпостављам да су моја размишљања националистичкија од многих у Србији: не бих желео такав руски објетакт на својој територији, а такође сумњам да би ЕУ примила за новог члана неког ко има такав објекат, осим уколико се понашање Москве драматично не промени. А, нема знакова да ће се то десити – каже Сервер.

Наводећи да не зна ништа о спекулацијама да САД отворе центар са ЕУ у Ужицу, попут руског у Нишу, он каже да би била грешка прихватити здраво за готово руску тврђу да је центар у Нишу само хуманитарне природе.

– То је логистички центар који очигледно има двојну намену, као и суседни Бондстил – каже он.

Амерички аналитичар верује и да ће председник Србије понудити саговорницима у Вашингтону „максималну сарадњу у оквиру борбе против исламских екстремиста“.

Он такође оцењује да ће Вуцичх током посете САД тражити нова америчка улгања, али скреће пажњу да „америчка влада има мало везе да страним улагањима њених компанија“.

Вестионлине

Поделите:

1 коментар

  1. Srbija ne treba da prizna ni raspad Jugoslavije,ni komunisticke granice,ni otimanje Republike Srpske Krajine ni otimanje Kosova.
    Nista ne treba da prizna,a EU vodite svojoj kuci.
    Jedino gore od priznavanja Kosova za ulazak u EU,jeste PRIZNAVENJA,A DA SE I DALJE NE ZNA GDE JE SRBIJA I DA DALJE SVI U OKOLINI, ZATRAZE DALJE RASTURANJE ZEMLJE,I HRVATI I BUGARI,BOSNJACI…
    Dakle,stvar je VRLO PROSTA,ne smete priznati NISTA!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here