„Što pre Srbija prizna Kosovo…“

Podelite:

Profesor na americkom Univerzitetu Džon Hopkins Danijel Server smatra da će glavni cilj predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom razgovora u Vašingtonu biti da uspostavi bolje, direktne odnose sa novom administracijom.
– Verujem da će Vučić tražiti i podršku ambicijama Srbije za članstvo u EU – rekao je Server za Tanjug uoči Vučićevih razgovora u Vašingtonu, počev od susreta sa potpredsednikom Majkom Pansom, ali i sagovornicima u Kongresu.

Prema njegovim rečima, Vučić u Vašingtonu može da traži poseban tretman za Srbiju, ali ukazuje da je Srbija već imala takav tretman kada je postala zemlja kandidat za članstvo.

– Budući specijalni tretman će više zavisiti od Evroljana, nego od SAD, ali SAD su voljne da podrže razumne predloge za ubrzanje članstva u EU, ne samo za Srbiju već i za druge zemlje – dodaje Server.

Vašington ne odustaje od podrške nezavisnosti Kosova

– Na kraju, međutim, svi u Vašingtonu, Briselu i na Balkanu, izuzev Srbije, razumeju da će Beograd morati, u ovoj ili onoj formi, da prihvati nezavinost Kosova pre ulaska u EU – tvrdi Server.

– Što duže bude čekala da to uradi to Srbija manje može očekivati poseban tretman – smatra Server.

Prema njegovom mišljenju, Srbija može da očekuje punu podršku SAD kada je reč o zaštiti srpske manjine na Kosovu.

Međutim, istovremeno, dodao je, SAD neće odustati od podrške nezavisnosti Kosova.

– Amerikanci žele da Priština uloži maksimum napora, kako bi vojska Kosova bila formirana bez aktivnog protivljenja iz Beograda ili kosovskih Srba, ali će Vašington na kraju podržati – ocenjuje on.

Takođe, ako Ramuš Haradinaj postane premijer, Amerika očekuje od Srbije da prihvati takav ishod, dodaje Server.

On očekuje da će se se briselski dijalog nastaviti na predsedničkom nivou i ukazuje da ne zna kada će vrata EU biti ponovo otvorena za nove članice, ali smatra da je najbolje biti pripremljen kada taj trenutak dođe.

Trampu ne smetaju prijateljski odnosi sa Rusijom

Kad je reč o srpsko-ruskim odnosima, koji su, po mnogima, sporni s gledišta SAD, Server ocenjuje da „Trampova administracija svakako razume one koji žele da imaju dobre odnose sa Rusijom, što je nešto čemu teži i on sam“.

– Ali, to neće biti lako još dugo vremena, jer Rusija nastavlja da se meša u američke i evropske On je naveo da za to postoje i drugi razlozi, poput „aneksije Krima, podške onima koji su upali u makedonski parlament, propagande preko medija kao što su Sputnjik i Raša tudej i podrške neuspelom puču u Crnoj Gori“.

On takođe smatra da Evropska unija u svoje članstvo ne bi primila onog ko na svojoj teritoriji pruža gostoprimstvo objektu poput ruskog humanitarnog centra u Nišu.

– Pretpostavljam da su moja razmišljanja nacionalističkija od mnogih u Srbiji: ne bih želeo takav ruski objetakt na svojoj teritoriji, a takođe sumnjam da bi EU primila za novog člana nekog ko ima takav objekat, osim ukoliko se ponašanje Moskve dramatično ne promeni. A, nema znakova da će se to desiti – kaže Server.

Navodeći da ne zna ništa o spekulacijama da SAD otvore centar sa EU u Užicu, poput ruskog u Nišu, on kaže da bi bila greška prihvatiti zdravo za gotovo rusku tvrđu da je centar u Nišu samo humanitarne prirode.

– To je logistički centar koji očigledno ima dvojnu namenu, kao i susedni Bondstil – kaže on.

Američki analitičar veruje i da će predsednik Srbije ponuditi sagovornicima u Vašingtonu „maksimalnu saradnju u okviru borbe protiv islamskih ekstremista“.

On takođe ocenjuje da će Vucičh tokom posete SAD tražiti nova američka ulganja, ali skreće pažnju da „američka vlada ima malo veze da stranim ulaganjima njenih kompanija“.

Vestionline

Podelite:

1 komentar

  1. Srbija ne treba da prizna ni raspad Jugoslavije,ni komunisticke granice,ni otimanje Republike Srpske Krajine ni otimanje Kosova.
    Nista ne treba da prizna,a EU vodite svojoj kuci.
    Jedino gore od priznavanja Kosova za ulazak u EU,jeste PRIZNAVENJA,A DA SE I DALJE NE ZNA GDE JE SRBIJA I DA DALJE SVI U OKOLINI, ZATRAZE DALJE RASTURANJE ZEMLJE,I HRVATI I BUGARI,BOSNJACI…
    Dakle,stvar je VRLO PROSTA,ne smete priznati NISTA!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here