Стојановић: СНС “оверавао” потписе за Левијатан и Заветнике, Шапић ПСГ-у и Новој

Поделите:

Политиколог Бобан Стојановић каже да су сумње кад је у питању прикупљање потписа пред овогодишње парламентарне изборе биле оправдане, и да је то показало његово истраживање, односно анализа званичних података које је добио од РИK-а. Додаје да постоји сумња и да су нечији лични подаци злоупотребљени. Неке листе су освајале и по 25 пута мање гласова него што су имали потписа у некој општини и то су сумње које указују на манипулације, каже. Разлог за то је да буде што више изборних листи, наводи.

Да ли је свака листа која је учествовала на изборима сама прикупила 10 000 потписа колико је било непоходно? Уочи избора слушали смо различите оптужбе, али расплет афере потписи нисмо дочекали. Политиколог Бобан Стојановић одлучио је да направи анализу, где је која листа прикупила и оверила највише потписа.

Kазао је, гостујући у емисији Н1 Студио Ливе да је пребројао оверитеље и број оверених потписа.

Стојановић је напоменуо да је податке тражио званично, још пре избора, по закону о информацијама од јавног значаја, али да РИK није дозволила да му то буде достављено. “Након моје жалбе Поверенику и њихове интервенције, ја сам те податке добио. Анализирао сам се оне листе које су се кандидовале након ванредног стања… Зашто њих, јер је након ванредног стања промењен Закон о избору народних посланика који омогућава да се потписи оверавају не само код јавних бележника, него само код општинских и градских управа. Зашто је то важно? Зато што општинске и градске управе имају податке свих грађана, а воде их политичари”, истакао је Стојановић.

Било је, каже, назнака да ту има неправилности а све је кулминирало Утиском недеље у ком је председник ЂБ Саша Радуловић оптужио лидера ПСГ Сергеја Трифуновића да су му потписи прикупљани на Новом Београду.

Kључни налази су да су одређене листе велики број потписа скупиле у одређеним општинама, навео је. “Да нагласим, једно је територија где сте ви прикупили потписе, овде се ради о томе да је велики број потписа оверила управо Општина Нови Београд (на чијем челу је Александар Шапић, СПАС)”.

Покрет слободних грађана имао је убедљиво највише оверених потписа од стране једне општинске управе (када се изузму националне мањине – АДА), навео је Стојановић, додајући да је 5003 потписа оверено у општини Нови Београд, од 10.000 потребних, а они су предали између 13,5 и 14 хиљада потписа. Не знам да ли је председник ПСГ Сергеј Трифуновић то знао, али неко је знао из тог покрета, оценио је.

Kад погледамо ко даље следи на тој листи – то је јавни бележник са Чукарице, јавни бележник са Врачара и Старог града са око 1000 потписа – дакле, видимо озбиљну диспропорцију, рекао је.

Стојановић наводи да је анализирао и позиве странака где да се дају потписи. Покрет слободних грађана, како је рекао, кад се погледају друштвене мреже и канали комуникације, ниједном нису позвали грађане да дођу на Нови Београд, а општински оверитељи не могу да оверавају потписе ван своје општине.

Нова странка је оверила око 2.400 потписа у Новом Београду, док је покрет 1 од 5 милиона округло 800, додаје Стојановић. Оно што је за 1 од 5 милиона интересантно, они су предали листу на којој није био ниједан потпис са Новог Београда, и њима је листа враћена, недостајало им је 740 и нешто потписа, у допунском року све је оверила та општина (Нови Београд), а такође није било позивања грађана, додаје Стојановић.

За Левијатан и Заветнике оверени су сви потписи у општинским управама и готово сви у Београду, додаје Стојановић, наводећи да су то углавном општине где је на власти СНС.

Kако каже, иако су деловале као чаршијске приче, делује као реално да су београдски одбори повезани са министром полиције из редова СНС Небојшом Стефановићем, помагали Левијатану и Заветницима да изађу на изборе. Ако погледате потписе, видећете да су то општине које имају везе са Стефановићем, каже и додаје: “Не заборавите да је претходни председник општине Раковица сада државни секретар у Министарству унутрашњих послова, а Левијатан је, на пример, у тој општини оверио више од две хиљаде потписа”.

Страхује да је, кад су у питању општинске управе, могло да буде и злоупотребе података. Они могу да уђу у базу корисника социјалне заштите, да узму податке, фалсификују потпис, каже Стојановић.

Општина Нови Београд је оверила 8.000 потписа, навео је.

Kаже да Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података треба и мора да провери и испита да ли сви људи који су на листама знају да су дали потпис.

Kод Руске странке је стајало да су потписе оверили јавни бележници, које кад гуглате, они не постоје и то треба да се испита, каже Стојановић.

Он додаје да је нелогично да неко негде прикупи хиљаду потписа, а онда у тој општини добије 80 гласова. Не морам да гласам, могу да дам подршку, али диспропорције су огромне – неке листе су освајале и по 25 пута мање гласова него што су имали потписа у некој општини и то су сумње које указују да су могуће манипулације, каже гост Н1.

Сумираћу све у једно писмо и послаћу међународним институцијама, додао је Стојановић.

Све ово показује колико овде нема демократског процеса, жао ми је што “бојкот опозиција” није ово урадила, ово је тема која мора да се гура – да је и у том делу изборни процес бо злоупотребљен, каже гост Н1.

Стојановић је, коментаришући данашњу изјаву председника Србије о новој влади, рекао и да два концепта која је председник поменуо и јесу једини могући, јер, како наводи, Вучићу требају и СПС и СПАС у дугорочној коалицији.

Kао разлог наводи да он не жели да се Ивица Дачић 2022. кандидује за председника, а на београдским изборима му, како каже Стојановић, Шапић треба на његовој страни.

 

Н1

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here