STOLTENBERG: NATO bombama smo sprečili ubijanje

Podelite:

NATO nema planove da smanji prisustvo svojih snaga niti misije KFOR-a na Kosovu i Metohiji, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, istakavši da je razlog što je NATO na KiM – da štiti sve ljude, a tako i srpsku zajednicu.

Na pitanje zašto se desio pogrom 2004. godine ako KFOR garantuje bezbjednost, Stoltenber je odgovorio da je KFOR tu da štiti i Srbe i da će biti aktivni ako je potrebno, i podsjetio da imaju velika ovlašćenja od Ujedinjenih nacija, dodajući da će se truditi da imaju veliki broj oružanih snaga koje će ostati tamo.

Govoreći za TV Prva o NATO bombardovanju 1999. godine, Stoltenberg je ocijenio da je „zadatak bio da se prekine rat i humanitrana katastrofa, a istovremeno da se spriječe gubici života civila“ i dodao kako „ne traži od Srba da zaborave ono što se desilo 1999. godine„, ali da „želi da Srbija i NATO sarađuju“.
W3Schools

Stoltenberg je rekao da je misija iz 1999. godine bolno pitanje, ali isti je slučaj sa svim drugim ratovima u Evropi, i dodao kako su se zemlje koje su se borile bile u stanju da idu u budućnost.

– Srbija je istakla da ne želi da bude član NATO i mi poštujemo da sama odlučuje o svojoj budućosti. Vi treba da odlučite, imamo odlične partnere koji su odlučili da budu neutralni kao što su Švedska, Finska ili Austrija, rekao je Stoltenberg.

On je ocijenio da je Evropa puna zemalja koje imaju komplikovanu prošlost i koje su međusobno ratovale, ali i da je važno „da gledamo u budućnost“.

Komentarišući deklaraciju o Kosovu iz Rusije, Stoltenberg je rekao da NATO ne želi konfrontaciju sa Rusijom „i ne želi novi hladni rat, već dijalog“, a rezulucija je, kaže, deo uobičajenih poruka koje dolaze iz Rusije.

– Zaboravlja se na humanitarnu katastrofu na Kosovu i Metohiji koju smo mi preko godinu dana pokušavali da prekinemo diplomatskim putem, ali nasilje se nastavilo i zato smo morali da prekinemo to ubijanje, rekao je Stoltenberg.

Od NATO bombi u Crnoj Gori je stradalo 10 osoba, među kojima i troje djece. Ukupni krvavi epilog NATO bombardovanja SRJ bio je oko 2500 ugašenih života civila.

NATO agresija na SRJ, cinično nazvana „Milosrdni anđeo” trajala je 78 dana tokom koje je bilo 30000 vazdušnih naleta, 50000 ispaljenih razornih projektila.

Ranjeno je 12500 stanovnika, a ogromna materijalna šteta načinjena je na brojnim vojnim i civilnim objektima, školama, zdravstvenim centrima, spomenicima kulture, medijskim kućama i slično.

IN4S
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here