Страх се шири Европом: Блокиран VW, ауто-путеви…

Поделите:

Шпанија очајнички покушава да заустави пут Kаталоније ка независности, који прети да избаци ван колосека њену привреду и да Европу гурне у хаос.

То коментарише њујоршка телевизијска мрежа Си-Ен-Ен (ЦНН), анализирајући могуће економске последице проглашења независности те шпанске регије.

“Инвеститори постају свесни ризика: главни индекс шпанског тржишта акција пао је у среду чак за 2,7 одсто; акције шпанских банака са седиштем у главном граду Kаталоније, Барселони, трговале су се у паду за чак 7,0 процената, а ослабиле су и шпанске државне обвезнице”, наводи ЦНН.

Док политичари из Мадрида и Барселоне размењују оштре поруке, предузећа и инвеститори су ухваћени “ни на небу, ни на земљи”.

Kаталонија је економски најпродуктивнији регион у Шпанији, који је дом 7.100 страних компанија, укључујући Фолксваген, Нисан и Циско.

Многи стручњаци упозоравају на опасности проглашења независности Kаталоније, након референдума одржаног прошле недеље.

“Kаталонија не би имала средства, укључујући фискална средства, да оствари пуну независност”, сматра Холгер Шмидинг, главни економиста Беренберг банке, додајући да ће “у неком тренутку, Барселона и Мадрид морати да разговарају”.

Потенцијални договор између њих би, по његовом мишљењу, могао да подразумева већу аутономију Kаталоније којој би била дата већа контрола над сопственим финансијама.

Али, чак и да буде тако, неизвесност и јавни немири у предстојећим данима (или месецима) могли би да нанесу приличну штету локалним компанијама и економији, оцењује ЦНН.

Њујоршка телевизија наводи да је због протеста одржаних у уторак било затворено неколико ауто-путева, што је довело до застоја производње у Фолксвагеновој фабрици у тој покрајини. Већи поремећаји би угрозили долазак радника на посао и продуктивност.

Стивен Браун, економиста из Kепитал економикса, каже да може доћи и до одлагања инвестиција, јер руководиоци корпорација разматрају импликације независности Kаталоније.

Шмидинг, с друге стране, упозорава да би период конфузије могао да успори и економски раст Шпаније са садашњег нивоа од 3,2 одсто на око 2,5 процената.

Експерти сматрају да би најопаснији сценарио за предузећа представљало једнострано отцепљење те регије.

Предузећа у Kаталонији би се суочила са ситуацијом да послују у новој независној држави која нема формалне трговинске споразуме, што је ситуација која је још озбиљнија од Брегзита, истиче Kарстен Хесе, европски економиста у Беренберг банци.

Kаталонија чини скоро петину шпанске привреде и предводи у односу на све друге регије са уделом од 25 процената у извозу земље.

“То би погодило шпанску економију прилично у време када се земља опоравља од (економске) кризе”, мишљења је Меган Грин, главна економискиња фонда “Манулајф Ашет менаџмент”.

Према овом сценарију, инвеститори би могли да престану да купују каталонски и шпански дуг, а трошкови финансирања државе би скочили. Шпанија би могла да уђе у рецесију а ти ризици би могли да се прошире по читавој Европи, рекла је Гринова.

“То би могло да изазове повратак кризе у еврозони у најгорем случају”, закључила је она, објавио је ЦНН.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here