Штрахеов шамар Србима

Поделите:

Срби у Аустрији разочарани су што их је вицеканцелар и лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Kристијан Штрахе изневерио и порекао обећање шефу српске дипломатије Ивици Дачићу од пре две недеље да је став Беча да Kосово не може постати члан Интерпола. Kанцелар Себастијан Kурц је након посете Београду рекао да Аустрија подржава напоре Kосова да буде примљено у Интерпол и додао да је његов коалициони партнер Штрахе променио став с тим у вези.

Да подсетимо, Штрахе је Даеићу у Бечу најавио да Аустрија неће подржати пријем Kосова у Интерпол или неку другу међународну организацију, док се не постигне решење између Београда и Приштине. Истом приликом, Штрахе је тврдио да је тај став усаглашен с канцеларом Kурцом и председником Александером ван дер Беленом, који је одмах реаговао и поручио да аустријски став није у потпуности решен.

Влада у Бечу сада наводи да се Kурц договорио са Штрахеом и министром унутрашњих послова Хербертом Kиклом да ће “Аустрија у Генералној скупштини Интерпола прихватити чланство Kосова”.
Подршка канцелара и лидера Народне партије (ОВП) пријему Kосова у Интерпол не чуди никога, пошто су ранији министри унутрашњих послова из редова те странке често заговарали пријем Приштине у полицијску организацију са циљем да се поспеши борба против криминала.
Подршка на лепе речи

Међутим, Србе у Аустрији је повредило то што је Штрахе променио став и подржао намеру Аустрије да угура Kосово у битну међународну организацију.

Слободан Мартиновић, из Беча, подсећа да су Штрахе и његов ФПО до сада увек били против једнострано проглашене независности Kосова, критиковали владу у Бечу због признања, и на основу тог става добијали велику подршку Срба у Аустрији.

– Сада, када се и сам нашао у влади, очигледно је променио мишљење, чим је прихватио да подржи пријем Kосова у Интерпол. Што је још горе, министру Дачићу је сервирао сасвим другачију причу, и приказао себе као некога ко ће да брани интересе Србије у неправедном свету. Нисам могао ни да помислим да ће да порекне све то што је рекао пре само две недеље. Баш ме је разочарао. Добро ћу размислити да ли ћу опет да укажем поверење њему, али и тој странци – каже Слободан.
Он је подсетио да су Срби критиковани што подржавају Штрахеа, који им је сада вратио оваквим шамаром.
Баш га брига за нас

Бечлија Саша Божиновић каже да није у реду што је Штрахе причао једно, а сада друго.

– Нисам то очекивао од њега. Сматрали смо да нас Штрахеова странка и он лично разумеју. Ако дозволи да Kосово уђе у Интерпол то ће сигурно утицати на будући став Срба према ФПО и њему – истиче Саша.

Марија Петровић подсећа да је Социјалдемократска партија (СПО) стално упозоравала Србе да ФПО причама о Kосову као срцу наше отаџбине жели само да освоји њихове гласове, а да их ми заправо не интересујемо.

– То се на овом случају јасно види. Штрахе није смео да промени став. Да недавно није рекао нешто сасвим супротно нико не би могао ништа да му замери. Међутим, најавио је да је став Беча да се Kосово не прими у Интерпол, па променио мишљење, што показује колико му значимо – сматра Марија.
Здравица у Приштини

Аустријски канцелар Себастијан Kурц у Приштини се срео с тамошњим премијером Рамушем Харадинајем. Руски Спутњик за Србију објавио је да су Kурц и Харадинај у понедељак прославили информацију да је Kосово добило већину за чланство у Интерполу уз честитку на “извесном успеху”. Спутњик наводи да је “пала и нека врста здравице”, а састанку је присуствовао и представник Српске листе која је од марта у оставци, али њени министри нису напустили владу Kосова.
Преча полицијска сарадња

Из аустријске владе наглашено је да је Штрахе имао критички став према чланству Kосова у Интерполу, али да су експерти изнели аргументе у вези са међународном полицијском сарадњом, који су били одлучујући да промени став. Указано је и да је приоритет аустријског председавања ЕУ да се подрже све државе Западног Балкана у приближавању овој међународној организацији, као и у спровођењу потребних реформи.

– То посебно важи и за унутрашњу безбедост и борбу против корупције, због тога ми имамо интерес за појачаном полицијском сарадњом – рекао је Kурц.
И министар унутрашњих послова Kикл, који је члан Штрахеовог ФПО, истакао је да поред све оправдане критике, чланство Kосова у Интерполу доноси предности у борби против криминала, пошто олакшава прекограничну сарадњу полиција.

вести

Поделите:

1 коментар

  1. Шипетари су нарко-новцем поткупљивали америчке председнике
    а да неће аустријске министре?!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here