Стране амбасаде полажу наду у покрет 1 од 5 милиона

Поделите:

Након објаве да излазе на изборе представници покрета #1од5милиона су се готово повукли из јавности. Месец дана је трајало медијско разапињање студената из овог покрета, готово једнако и од стране власти и од стране опозиције.

Подршку за излазак на изборе овај покрет је добио једино од ЕУ парламентараца, док су истовремено и власт и опозиција извргли руглу и подсмеху њихову одлуку да, како су саопштили „унесу бојкот у парламент“.

Вучићевом режиму најава овог покрета да ће изаћи на изборе је отворила могућност да јаче притисне колебљиве опозиционаре и покрене читав низ акција за извлачење Ђиласу неподобних појединаца из ДС. Истовремено Вучићева медијска машинерија се обрушила на покрет #1од5милиона оптужујући их да су продужена рука Драгана Ђиласа који преко њих жели да уђе у Скупштину Србије.

С друге стране Ђиласова реакција на „издају“ покрета 1 од 5 милиона је била прилично млака. Осим пар спорадичних напада на покрет, најчешће упућених од Сергеја Трифуновића, да су се продали Вучићу и да руше бојкот, озбиљнијих напада од стране опозиције реално није било.

У међувремену покрет студената делује испод радара свих релевантних политичких фактора у Србији, али не и оних из иностранства.

Представници овог покрета су позвани у 5 страних амбасада на разговоре и консултације. Према нашим сазнањима најдуже су трајали њихови преговори у Британској и Немачкој амбасади. У Британској амбасади покрету #1од5милиона је понуђена помоћ уколико пређу цензус и уђу у парламент, дакле тек након избора. Британци очекују од овог покрета да се докаже да је способан да учествује у изборној трци и пређе цензус од 3% посто, односно покаже капацитет и политичку умешност. Док су Немци били великодушнији понудивши им логистичку подршку током изборне кампање и обећавши им отварање појединих медија, али и друге облике помоћи па и материјалну.

Покрету 1 од 5 милиона су се почели враћати бивши чланови, који су их напустили након њихове објаве да ће изаћи на изборе. Тренутно покрет 1 од 5 милиона ради на придобијању ПСГ и омладине ДС да заједнички изађу на покрајинске изборе. Омладина ДС жели да се придружи покрету 1 од 5 милиона, но их у томе блокирају Ђилас и Лутовац.

Борис Тадић се заштитнички односи према овом студентском покрету, а Србијанка Турајлић им је тренутни саветник и посредник са странцима.

Нови центар

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here