СТРАВИЧНА МУЧЕЊА СРБА ОСУЂЕНИХ У ХАГУ Болују у самици, упаљена им светла, нож на гркљану..

Поделите:

Председник Механизма за међународне кривичне трибунале Теодор Мерон изразио је забринутост због неадекватних затворских услова појединих осуђеника, али и истакао да не постоји консензус у оквиру институције када су у питању одслужења затворских казни у Србији.

Председница Владе Србије Ана Брнабиц́ је приликом недавног сусрета са председником Механизма за међународне кривичне трибунале Теодором Мероном апеловала да се учини све како би се побољшао третман српских затвореника који издржавају казне по пресуди Хашког трибунала.

Она је затражила да се још једном размотри захтев Србије да се српским држављанима који издржавају казну по пресуди Трибунала омогуц́и издржавање преостале казне у њиховој матичној држави.

Мерон је сарадњу са Владом Србије оценио као веома добру. Kада је Србија у питању, како је рекао, Механизам наставља рад у оквиру четири случаја.

Мерон је изразио забринутост због неадекватних затворских услова појединих осуђеника, истичуц́и да не постоји консензус у оквиру институције по питању одслужења затворских казни у Србији. На састанку је било речи о формирању Информационог центра у Србији, који би грађанима региона омогуц́ио приступ архиви овог суда.

Мерон, којем истиче мандат почетком наредне године, изразио је уверење да ц́е се сарадња са Србијом наставити и у будуц́ности.

Да подсетимо, бивши председник Републике Српске Kрајине Милан Мартиц́ казну служи у Естонији, због језичке баријере не може да објасни чуварима да има здравствених проблема, па вец́и део времена проводи у самици — по казни.

Мартиц́ у затвору у Естонији издржава казну од 35 година робије. Од 24 сата, само један сат може да проведе напољу. Породица не може да дође да га види, а родитељи га нису видели од 2002. године, када се предао.

У истој држави Мартиц́еву судбину деле Драгомир Милошевиц́ и Милан Лукиц́. Kод Лукиц́а у естонском затвору и дан и ноц́ је упаљено светло у ц́елији, што му је потпуно пореметило спавање. Затворске власти су му тражиле чак да плац́а комуналије и храну, али одбијају да му дају неки посао да ради, јер не зна језик и јер је хашки осуђеник, па је оцењен као ризичан.

Проблеме у затворима је имао и генерал Радислав Kрстиц́, у Британији где служи казну. Својевремено су га напала тројица муслимана, један је био Албанац, и покушали су да му прережу врат. Kрстиц́ је пребачен у Пољску, где досад није имао проблема.

Са друге стране, бивши начелник ресора јавне безбедности МУП-а Србије генерал Властимир Ђорђевиц́ казну издржава у Немачкој и досад није имао примедби. Његова фамилија има право на три сата посете месечно. Ради нешто, и за то прима ситну накнаду. У затвору учи и немачки језик.

Солидне услове за затвор има и Небојша Павковиц́, бивши начелник Генералштаба Војске Југославије, који казну издржава у Финској…

Alo

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here