СТРОЖЕ KАЗНЕ У ПОЉСKОЈ: Педофилима и до 30 година затвора

Поделите:

Пољска је најавила планове за пооштравање казни за сексуално злостављање ђеце и то само неколико дана након што је политички врх те земље потресен документарцем о педофилији у Kатоличкој цркви, блиско везаној уз владајућу националистичку странку Право и правда, пише Индеx.хр.

У само три дана откако је објављен на јутјубу, више од 11 милиона људи погледало је документарни филм “Само немој никоме рећи”, у којем су приказани Пољаци који су се суочили са свештеницима за које кажу да су их злостављали када су били деца. Осим тога предствљени су и наводи о томе како су познати педофили премештани између различитих жупа. Документарац је убрзо довео до јавног негодовања, а адвокати и новинари позвали су полицију на покретање криминалистичке истраге.

Проблем се појавио током кампање за изборе за Европски парламент током које су проблеми сексуалности и религије играли значајну улогу. Право и правда (ПиС) католичку веру приказује као кључни елемент националног идентитета, док либерали тврде како је Црква стекла превелику моћ.

Лева прогресивна опозициона странка  Wiosna (Прољеће) планирала је јуче да пројектује документарац на згради у близини седишта цркве. Међутим, полиција је запленила пројектор.

Упркос томе Влада је најавила промене у кривичном закону којима би се казна за педофилију повећала на до 30 година.

“Мучење и педофилија били су преблаго кажњавани. Свако дегенерирано, одвратно, окрутно друштвено понашање, а посебно педофилија, бит ће још више стигматизовано”, рекао је на конференцији за медије премијер Mateusz Morawiecki.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here