STROŽE KAZNE U POLJSKOJ: Pedofilima i do 30 godina zatvora

Podelite:

Poljska je najavila planove za pooštravanje kazni za seksualno zlostavljanje đece i to samo nekoliko dana nakon što je politički vrh te zemlje potresen dokumentarcem o pedofiliji u Katoličkoj crkvi, blisko vezanoj uz vladajuću nacionalističku stranku Pravo i pravda, piše Index.hr.

U samo tri dana otkako je objavljen na jutjubu, više od 11 miliona ljudi pogledalo je dokumentarni film “Samo nemoj nikome reći”, u kojem su prikazani Poljaci koji su se suočili sa sveštenicima za koje kažu da su ih zlostavljali kada su bili deca. Osim toga predstvljeni su i navodi o tome kako su poznati pedofili premeštani između različitih župa. Dokumentarac je ubrzo doveo do javnog negodovanja, a advokati i novinari pozvali su policiju na pokretanje kriminalističke istrage.

Problem se pojavio tokom kampanje za izbore za Evropski parlament tokom koje su problemi seksualnosti i religije igrali značajnu ulogu. Pravo i pravda (PiS) katoličku veru prikazuje kao ključni element nacionalnog identiteta, dok liberali tvrde kako je Crkva stekla preveliku moć.

Leva progresivna opoziciona stranka  Wiosna (Proljeće) planirala je juče da projektuje dokumentarac na zgradi u blizini sedišta crkve. Međutim, policija je zaplenila projektor.

Uprkos tome Vlada je najavila promene u krivičnom zakonu kojima bi se kazna za pedofiliju povećala na do 30 godina.

“Mučenje i pedofilija bili su preblago kažnjavani. Svako degenerirano, odvratno, okrutno društveno ponašanje, a posebno pedofilija, bit će još više stigmatizovano”, rekao je na konferenciji za medije premijer Mateusz Morawiecki.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here