Строже казне за насилне возаче, граница за алкохол до 0,2 промила

Поделите:

Влада Србије требало би у четвртак да усвоји нови предлог Закона о безбедности саобраћаја. Биће смањене казне за мања прекорачења брзине и вожњу зауставном траком; продужиће се важење пробне возачке дозволе и смањити дозвољени ниво алкохола у крви. Предвиђене су и измене у вези са седиштем за децу, а биће кориговани и услови за обуку мотоциклиста и услови техничког прегледа возила.

Деца ће морати да се возе у седишту све док не достигну 135 центиметара висине. Биће дозвољено претицати преко пуне линије мотоцикла, трактора и радне машине.

Досадашња граница за дозвољени ниво алкохола у крви биће смањена и износиће 0,2 промила.

Измењене су и казне за возаче са већом количином алкохола у крви.

На пример, за онога ко буде имао више од два промила следи казна од 30 до 60 дана затвора, забрана вожње најмање девет месеци и губитак од 14 до 16 поена.

Мења се и систем регистације возила.

“Сви технички прегледи мораће да имају опрему за снимање која ће диреткно бити везана за МУП и где ће моћи да се прати процес регистрације, што ће смањити могућност да се, као што је била пракса, до сада возила региструју а не возе на технички преглед”, рекао је Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Прецизније је одређено шта је насилничка вожња, у њу ће спадати претицање преко пуне линије, проласци на црвено светло, прекорачење брзине – преко 90 километара на сат у насељу и 100 ван насеља.

За насилне возаче предвиђене су најстроже казне. Мотоциклисти се морају обучавати преко радио везе са инструктором, а кажњавање насилничке вожње важиће и за ову групу возача.

“Казне ће нароцито бити високе за вожњу на задњим точковима која ће бити окрактерисна као насилничка вожња. Могућност да настрадате у тој ситуцаији је 300 пута већа него када возите нормално мотор”, каже Владимир Јефтић из Асоцијације за безбедност моторциклиста.

Велика новина је и што ће возачи који су тек положили возачки испит убудуће морати две године да користе пробну возачку дозволу и придржавају се свих мера које она предвиђа.

Казна за вожњу зауставном траком је смањена, а измењене су многе друге казне, попут оне за невезивање појаса. Казна за тај прекршај износиће 10.000 динара.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here