Строже казне за насилничку вожњу

Поделите:

Изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима које су посланици Скупштине Србије усвојили већином гласова смањена је толеранција на количину алкохола у крви возача са 0,3 промила на 0,2 промила и повећане су санкција за прекорачење брзине.

Утврђене су и строже казне за насилничку вожњу – претицање колоне преко пуне линије, за пролазака кроз црвено светло, као и за вожњу са више од два промила алкохола у крви предвиђен је обавезан затвор од 30 до 60 дана или казна рада у јавном интересу од 240 до 360 сати, 14-16 казнених поена и девет месеци забране управљања возилом. Дуплиране су и казне за невезивање појаса са 5 000, на 10.000 динара

Према изменама закона деца се убудуће могу превозити само у одговарајућем безбедносном седишту, односно на подметачу за седење у зависности од узраста и висине. А за пооштрени су и услови младе и неускусне возаче под којима они могу да дођу до возачке дозволе, као и то да не могу управљати возилом са снагом мотора већом од 80 киловата све док не стекну спремност и искуство да управљају возилом с већом снагом, што ће процењивати стручњак. За младе возаче предвиђена је и нулта толеранција за алкохол, забрана телефонирања током вожње, забрана вожње између 23.00 и 6.00, а предвиђено је и да могу да превозе највише три особе, укључујући и лице под чијим надзором возе.

Новина је и обавезан видео надзор приликом обављања техничког прегледа који ће бити повезан посебним програмом са МУП-ом. Међутим, прекршајем се више неће сматрати претицање бицикала, радне машине, трактора, мотокултиватора, односно запрежног возила, ако је безбедно и под условима да је у складу са прописаним законом, јер су уочили да лети то утиче на стварање колона које утичу на бездедност на путевима.

Владајућа већина усвојила је и измене и допуне Закон о полицији којима се уводи платформа за безбедну електронску комуникацију, размену података и информација између државних органа, а која представља основ за успостављање национално-криминалистичко-обевештајног система. Прецизира се могућност снимања поступања полицијских службеника.

Усвојене су и измене Закона о јавном реду и миру којима се повећавају казне за коришћење пиротехничких средстава.За паљење пиротехничких средсатава којима се нарушава ред и мир и угрожава сигурност грађана новчане казне су од 50.000 до 100.000 динара, или 40 до 120 часова рада у јавном интересу уместо досадашње казне од 10.000 до 50.000 динара. За пуцање из ватреног или другог оружја или имитације оружја, новчана казна износи од 100.000 до 150.000 динара, односно 30 до 60 дана затвора, док је казна у још важећем закону од 50.000 до 150.000 динара.

Парламентарци су јуче усвојили и неколико споразума са Русијом , Белгијом , Шпанијом , Словенијом .Усвојени су и споразуми Србије и Грчке о међусобном признавању возачких дозвола, о сарадњи Владе Србије и Владе Шведске о сарадњи у области спровођења закона и Радни аранжман између МУП-а Србије и Агецније Европске уније за обуку органа за спровођење закона.

Данас

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here