СУД БиХ ПРИЗНАО: Прислушкивали смо Додика!

Поделите:

Након што је Додик обелоданио да су против њега предузимане мере прислушкивања, Суд БиХ је саопштио да је у кривичном предмету против осумњиченог Слободана Павловића и других због кривичног дела “прања новца и злоупотребе положаја и овлашћења издата наредба за примену посебних истражних радњи, надзор и техничко снимање телекомуникација, према одређеном броју особа, укључујући и Милорада Додика.

Наредба је издата на образложени предлог Тужилаштва БиХ, у складу с одредбама члана Закона о кривичном поступку Босне и Херцеговине.

Мере су, како се наводи, примењиване у периоду од 11. фебруара 2016. до 13. маја 2016. године и више се не спроводе.

Прецизира се да је реч о посебној истражној радњи прикупљања доказа која је предвиђена Законом о кривичном поступку БиХ за чије провођење су прописани тачно одређени услови и који су у конкретном случају били испуњени.

“Овакав начин прикупљања доказа је прописан и у ентитеским законима о кривичном поступку, Брчко дистрикта, као и у кривичним законодавствима региона и Европе и представља законито вршење надлежности правосудних институција”, наводи се у саопштењу.

Суд је на основу навода из образложеног предлога Тужилаштва БиХ утврдио постојање основа сумње да су почињена наведена кривична дела те да није постојала могућност да се докази прикупе на другачији начин, односно да је прибављање повезано с несразмерним тешкоћама, на основу чега је наредба и издата.

Судија за претходни поступак након окончања оваквих радњи, а по достављању извештаја Тужилаштва, обавештава о томе особу против које је радња била предузета ради заштите њених процесних права.

Особа против које је мера била предузета може од Суда, у складу с одредбама Закона о кривичном поступку БиХ, затражити испитивање законитости наредбе и начина на који је проведена мера.

Тањуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here